Στο βωμό μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης ο Ακάμας

Βορά στα χέρια των μεγαλοϊδιοκτητών η χερσόνησος μέσα από το σχέδιο της κυβέρνησης για «ήπιες» αναπτύξεις

Να απαξιώσει τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σχέδιο της πενταμελούς διυπουργικής επιτροπής για τη χερσόνησο του Ακάμα επιχείρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Προσπαθώντας να παρουσιάσει τους αντιδρώντες ως (περίπου) γραφικούς, ο κ. Κουγιάλης επανέλαβε πολλάκις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να καταγγέλλουν τη Δημοκρατία σε διεθνή δικαστήρια, κρατώντας απασχολημένο και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Από κοντά, ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς ισχυρίστηκε στην κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα (08/01/2016) ότι οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων παίρνουν και μίζες για να καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα διεθνή δικαστήρια.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Γίνονται όλα νομότυπα στην Κύπρο και με σεβασμό στο περιβάλλον και όσοι αντιδρούν είναι γραφικοί ή χρηματίζονται; Μπορούμε να θυμηθούμε αρκετά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν το αντίθετο: ξενοδοχείο Άνασσα στο Λατσί, Mall of Cyprus στο Δάσος Αθαλάσσας και οι ανεγειρόμενες αναπτύξεις στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς είναι μόνο μερικά από τα έργα που προκάλεσαν και προκαλούν τεράστιες ζημιές στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον του τόπου.

Οι… εποικοδομητικές ασάφειες

Φώτο: Φίλιππος Χρίστου
Φώτο: Φίλιππος Χρίστου

Μάλλον δικαιολογημένες λοιπόν οι ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων συνειδητοποιημένων πολιτών που αντιδρούν στην κυβερνητική πρόθεση να εξαιρέσει τις ιδιωτικές περιουσίες από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, επιτρέποντας ήπιες αναπτύξεις στη χερσόνησο. Πόσο νερό… πίνει όμως αυτός ο όρος; Πηγές από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ξεκαθάρισαν στη «Χ» ότι η ήπια ανάπτυξη είναι ένας μάλλον ξεχειλωμένος όρος. «Για κάποιους ήπια ανάπτυξη μπορεί να είναι ένα αντίσκηνο, για κάποιους άλλους τριώροφες κατοικίες», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ακόμα όμως και αν ισχύσει η πιο στενή έννοια της ήπιας ανάπτυξης, θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση οι αναγκαίες υποδομές: δρόμοι, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, αποχετεύσεις… Όλα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον; Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα -βάσει του σχεδίου της διυπουργικής- εξαιρείται και η χαλίτικη γη στην Ανδρολύκου, η οποία επίσης αποτελεί κομμάτι του Δικτύου Natura 2000.

Ο κ. Κουγιάλης πέταξε την μπάλα για τις αναπτύξεις που θα επιτραπούν στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει ότι από τη στιγμή που μιλούμε για περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ο ίδιος θα θέσει τους όρους εντολής στην Πολεοδομία για το νέο τοπικό σχέδιο και τις αναθεωρημένες πολεοδομικές ζώνες.

Ο υπουργός απέφυγε επίσης να απαντήσει αν θα εφαρμοστεί η πρόνοια του Διαχειριστικού Σχεδίου που προνοεί απαγόρευση διανυκτερεύσεων εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 και συνεπώς δεν προβλέπει τη δημιουργία οποιουδήποτε «θύλακα ανάπτυξης» ή την αδειοδότηση οποιασδήποτε τουριστικής ανάπτυξης εντός της προστατευόμενης περιοχής και εκτός των τοπικών κοινοτήτων, τόσο για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και διασφάλισης της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων μέσω της στήριξης των υφιστάμενων τουριστικών δραστηριοτήτων σε αυτές.

Τι γίνεται με τη Λίμνη;

LIMNI MAP

Πώς συνάδει λοιπόν αυτή η πρόνοια του Διαχειριστικού Σχεδίου με τα σχέδια διαφόρων επιχειρηματιών για γήπεδα γκολφ, μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες στην περιοχή; Τέτοια πλάνα έχει και ο όμιλος Φωτιάδη για την περιοχή Φοντάνα Αμορόζα, ενώ ο όμιλος Σιακόλα -όπως προαναφέραμε- έχει ήδη αρχίσει εργασίες στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς.

Ένα έργο για το οποίο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Κομισιόν, η οποία είχε αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στις κυπριακές Αρχές τον περσινό Απρίλιο, δίνοντας προθεσμία για νέες επαρκείς μελέτες μέχρι τον Ιούλιο.

Όπως ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, η εταιρεία έχει ετοιμάσει μεν νέες μελέτες, αλλά σε αυτές περιλαμβάνεται ένα εντελώς νέο στοιχείο: ένα πολυώροφο πολυτελές ξενοδοχείο εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας στην περιοχή. Πηγές της «Χ» θεωρούν απίθανο οι επικαιροποιημένες μελέτες να γίνουν αποδεκτές στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα μετά την… διόλου αμελητέα προσθήκη του ξενοδοχείου στο έργο. Συνεπώς, η Δημοκρατία δύσκολα θα γλιτώσει την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας για τις περιοχές Natura.

Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται τον επόμενο μήνα, όταν τεχνοκράτες της Κομισιόν θα επισκεφθούν την Κύπρο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στη Λίμνη. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου και μέχρι αυτή την ημερομηνία, το Τμήμα Περιβάλλοντος οφείλει να έχει ολοκληρώσει την επισκόπηση της αναθεωρημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον όμιλο Σιακόλα.

«Προστατευόμενο camping»

LARA AKAMAS

Πέραν τούτων, η ασάφεια για το αν θα επιτραπούν διανυκτερεύσεις στην προστατευόμενη περιοχή, άνοιξε την όρεξη και σε άλλον επιχειρηματία, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στον Ακάμα, παρά τα Λουτρά της Αφροδίτης.

Η δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στη χερσόνησο προβλέπεται στο Διαχειριστικό Σχέδιο, θυμίζουμε ωστόσο ότι αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ η πρόταση της διυπουργικής τού αλλάζει (ελαφρώς) τα φώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η «Χ», ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να τοποθετήσει τον κατασκηνωτικό χώρο σε περιοχή, η οποία κατά 60% είναι ενταγμένη σε ζώνη προστασίας της παραλίας. Σημειώνεται ότι η γη στην περιοχή είναι έκτασης 33 km2, εκμισθωμένη με ενοίκιο €300 το μήνα για τρία χρόνια και η διαχείρισή της δόθηκε με πληρεξούσιο σε τρίτο πρόσωπο.

Καθίσταται σαφές λοιπόν, ότι κάποιοι λίγοι μεγαλοκαρχαρίες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση μετά την έγκριση του σχεδίου της διυπουργικής επιτροπής για τον Ακάμα, ενώ οι πολλοί κινδυνεύουν να δουν τη μοναδική παράκτια έκταση που διατήρησε τη φυσική της ομορφιά να θυσιάζεται στο βωμό της κακώς νοούμενης ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος για τη Χερσόνησο του Ακάμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερος σε περίπτωση κατά παρέκκλιση έγκρισης οποιουδήποτε εξ αυτών των αναπτυξιακών σχεδίων, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα επιτρέπει στον κάθε ιδιοκτήτη να ζητά αναπτύξεις στη γη του, έστω και αν αυτή βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι για τις περιοχές Λουτρών της Αφροδίτης, Φοντάνα Αμορόζα, Λάρας και Τοξεύτρας έχουν εκδοθεί και υπουργικά διατάγματα διατήρησης και προστασίας, τα οποία θα χρειαστεί να ακυρωθούν με νέες υπουργικές αποφάσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy