Στο Υπουργικό χρήση μάσκας και πλαφόν στα self tests

Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων

 

Με συγκεκριμένη εισήγηση αναμένεται να πάει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Όπως ήδη έγινε γνωστό, ο κ. Χατζηπαντέλα έστειλε επιστολή στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου, στην οποία θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία καλέστηκαν να απαντήσουν ώστε να κριθεί εάν θα διαφοροποιηθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το ζητούμενο είναι να αποτραπεί το όποιο πισωγύρισμα σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα και ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι η εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας θα περιοριστεί μόνο στα φαρμακεία, ενώ θα υπάρξει εισήγηση για ενθάρρυνση των πολιτών να φορούν τις μάσκες τους σε χώρους όπου υπάρχει πλήθος κόσμου. Επίσης, εισήγηση θα γίνει και για τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης των self tests.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο ίδιος εισηγείται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Σημείωσε ωστόσο ότι αν δεν συμμορφωθούν οι πολίτες, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική. Επίσης, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός οι πολίτες πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς με άτομα που έχουν καιρό να δουν. Σημείωσε πως αυτό που καταγράφεται και παρατηρείται είναι αύξηση κρουσμάτων σε χώρους συγχρωτισμού και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους.

Την κακή επιδημιολογική εικόνα, που έχει διαμορφωθεί, όπως ήταν αναμενόμενο καταδεικνύει και ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν για τη βδομάδα που πέρασε αφού, από τις 17 μέχρι τις 23 Ιουνίου, τα θετικά περιστατικά ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες, ενώ το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 9,77%.

Eλένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.