Στο Υπουργικό το «μπαλάκι» για τα μέτρα – Σε τρεις φάσεις αναμένεται να γίνει η αποκλιμάκωση 

Επί τάπητος τέθηκαν χθες οι τομείς που θα τύχουν χαλάρωσης από 1η Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύς των υφιστάμενων μέτρων κατά του κορονοϊού. Όπως είναι γνωστό, η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, το πιθανότερο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα εφαρμοστεί την ερχόμενη Δευτέρα, η δεύτερη τοποθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου και η τρίτη αρχές Μαρτίου. Ο Πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε μια σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την εικόνα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και έκανε τις εισηγήσεις της σε σχέση με στρατηγική αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, σε αυτή συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Παιδείας, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, καθώς και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, «στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση των μέτρων να γίνει σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, κατά την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, ενώ θα επιτρέπονται οι ατομικές αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων. Κατά τα δεύτερη φάση θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ενώ σε σχέση με τους χώρους εστίασης και τα γυμναστήρια αυτά αναμένεται να ανοίξουν αρχές του Μάρτη, καθώς είναι χώροι για τους οποίους υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιδημιολόγους για τη διασπορά του ιού.

Σημειώνεται επίσης ότι σε πρώτη φάση παραμένει η αποστολή sms για μετακινήσεις, αλλά με ανοικτό το ενδεχόμενο το δικαίωμα να αυξηθεί στα τρία μηνύματα ανά ημέρα. Δεν αναμένεται, τουλάχιστον για την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, αλλαγή στην απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ, αλλά ούτε και στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Νοείται ότι η εφαρμογή των πιο πάνω χαλαρώσεων θα γίνεται εάν και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις χαλαρώσεις θα ενθαρρυνθεί η τακτική και μαζική επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με τη χρήση των rapid tests, ιδιαίτερα στους χώρους που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, η οποία σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δημιουργεί ελπίδες ακόμα και για ολική άρση των περιορισμών εντός Μαρτίου.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας δήλωσε στον «Άστρα» ότι οι εισηγήσεις που έγιναν στον Πρόεδρο είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε 3-4 εβδομάδες.

Ερωτηματικό τα σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, το «μπαλάκι» είναι στο Υπουργείο Παιδείας καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, αλλά να επικρατούν δύο σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτόχρονα. Νοείται όσοι δεν επιστρέψουν θα εξακολουθούν να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το πρώτο σενάριο προνοεί σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την αρχή να γίνεται τη Δευτέρα με τους μαθητές Δημοτικής. Το άλλο προκρίνει την επιστροφή των τελειόφοιτων σε πρώτη φάση, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι παγκύπριες προεισαγωγικές εξετάσεις, στο τέλος της χρονιάς. Δεν αποκλείεται να επιστρέψουν σε πρώτη φάση και τα Δημοτικά, αλλά και οι τελειόφοιτοι.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.