Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υπό τον φόβο ότι μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι οποίες θα διαταράξουν τις εξαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, σε μια αγορά που ήδη πλήττεται από την περιορισμένη παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Μπρεντ βρίσκονται στα 95,56 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,12 δολάρια ή 1,2%, αφού νωρίτερα έφθασαν στο ανώτατο επίπεδο των 96,16 δολαρίων, που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξάνεται κατά 1,28 δολάρια ή 1,48%, στα 94 δολάρια το βαρέλι, και βρίσκεται κοντά στο υψηλό του επίπεδο, των 94,94 δολαρίων, που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τα σχόλια των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με μια επικείμενη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχουν πλήξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή.

«Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το αργό πετρέλαιο Μπρεντ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δολαρίων», αναφέρει ο αναλυτής της OANDA Έντουαρντ Μόγια σε σημείωμα του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του στόχου του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο,  διευρύνθηκε σε 900.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ενώ η JP Morgan αναφέρει ότι το χάσμα μόνο για τον ΟΠΕΚ ήταν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Παρατηρούμε σημάδια πίεσης σε όλο τον όμιλο: επτά μέλη του ΟΠΕΚ-10 απέτυχαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις της παραγωγής μέσα στον μήνα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα παραγωγής να παρατηρείται από το Ιράκ», αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμα της 11ης Φεβρουαρίου. Η αμερικανική τράπεζα προσθέτει ότι «οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.