Στοχοποιείται ο Δήμος Γεροσκήπου από ΥΠΕΣ σε σχέση με τη μεταρρύθμιση Τ.Α., λέει ο Δήμαρχος

Έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη  πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών για τη Γεροσκήπου.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε σε «στοχοποίηση του Δήμου» από τον Υπουργό Εσωτερικών σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε λανθασμένα αριθμητικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζονται τα επιχειρήματα του ΥΠΕΣ» για να δικαιολογήσει την άποψή του για συνένωση του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου». Κάλεσε  τον Υπουργό Εσωτερικών να επικεντρωθεί στην ουσία της μεταρρύθμισης και όχι στον αριθμό των δήμων.

Ο κ. Παυλίδης παρατήρησε πως σε μια προσπάθεια ο Υπουργός Εσωτερικών να αποτρέψει την πρόταση για τη σύσταση Δήμου στην ανατολική Πάφο, επιχειρεί να πείσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να επηρεάσει την κοινή γνώμη, παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου του και τα οποία τεκμηριωμένα αποδείχτηκαν, όπως ανέφερε, ότι «είναι λανθασμένα», με σχετική επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Γεροσκήπου στο αρμόδιο Υπουργείο πριν από ένα περίπου χρόνο.

Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη, συνέχισε, τόσο από τον πρώην όσο και από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι αναπάντητες έμειναν άλλες πέντε τουλάχιστον επιστολές τους, με τις οποίες ζητούσαν συνάντηση για συζήτηση του θέματος.

Ο κ. Παυλίδης στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου είναι 10ος στα έσοδα στο σύνολο των 30 Δήμων, είναι 8ος στο πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο των Δήμων και πως το ποσοστό ίδιων εσόδων επί του συνόλου των εσόδων είναι εξαιρετικά ψηλό (79,7%) έναντι 63,6% του μέσου όρου – 5ος στο σύνολο των Δήμων), αλλά και ότι υπερβαίνει τον μέσο όρο των κατά κεφαλήν εσόδων ανά κάτοικο (€764 έναντι €660 – 6ος στο σύνολο των Δήμων).

Επεσήμανε ακόμη, πως παρά το γεγονός ότι είναι τουριστικός Δήμος, η μισθολογική του δαπάνη ανέρχεται μόλις στο 34% επί του συνόλου των δαπανών και είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο (41,3%).

Οι κατά κεφαλήν δαπάνες του ανά κάτοικο υπερβαίνουν τον μέσο όρο (€722 έναντι €606), όχι τόσο γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες οικονομίες κλίμακας, αλλά γιατί ο Δήμος, όπως ανέφερε, έχει αξιοσημείωτες παροχές και υπηρεσίες προς τους δημότες του (κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα) και, κυρίως, εξυπηρετεί χιλιάδες ξένους επισκέπτες, όντας τουριστικός Δήμος, γεγονός το οποίο αποσιωπάται στη μελέτη. Μάλιστα, αν δει κάποιος το συγκεκριμένο γράφημα, διαπιστώνει ότι οι Δήμοι που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο στις κατά κεφαλήν δαπάνες είναι οι τουριστικοί Δήμοι, προφανώς γιατί οι υπηρεσίες τους απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό απ’ αυτόν των μόνιμων κατοίκων, είπε.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου πρόσθεσε, πως τα επαγγελματικά υποστατικά του ανά τ.χλμ.  είναι κάτω από τον μέσο όρο, σημειώνοντας πως έτσι κι αλλιώς μόνον οι αστικοί Δήμοι τον υπερβαίνουν. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, καθόλου δεν περιορίζει την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, αν λάβουμε υπόψη την ανεπτυγμένη ξενοδοχειακή βιομηχανία της περιοχής.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως ο ΥΠΕΣ αναφέρεται συχνά στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου Γεροσκήπου και Δήμου Πάφου για να δικαιολογήσει τη συνένωσή τους, αναφέροντας ωστόσο πως με τις γειτονικές κοινότητες έχουμε συνεργασία.

Αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα, είπε, αφού η συνέργεια είναι απαραίτητη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Δήμος Γεροσκήπου την αξιοποιεί στο μέγιστο προς όφελος της περιοχής τους.

Κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών «να τερματίσει αυτή τη συστηματική στοχοποίηση του Δήμου Γεροσκήπου και να επικεντρωθεί στην ουσία της μεταρρύθμισης και όχι στον αριθμό των Δήμων». Τον διαβεβαίωσε τέλος ότι ο Δήμος Ανατολικής Πάφου θα τον διαψεύσει και θα αποδειχτεί βιώσιμος και ισχυρός.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.