Στόχος η μείωση του χάσματος αμοιβών, αναφέρει η ΠΕΟ σε διακήρυξη για την 8η Μαρτίου

Όσο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυριαρχούν και θέτουν το κέρδος και την εξυπηρέτηση των λίγων πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, οι γυναίκες θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αναφέρει σε διακήρυξή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ το οποίο επισημαίνει ότι έχει θέσει στόχους που θα συμβάλουν και στη μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Απευθύνοντας «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις εργαζόμενες γυναίκες, στις γυναίκες πρόσφυγες, μετανάστριες, σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για να αντεπεξέλθουν σε ένα σύστημα που παράγει και αναπαράγει  διακρίσεις και ανισότητες», σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας,  τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν κατανέμονται με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το χάσμα μεταξύ κερδών και μισθών να έχει διευρυνθεί στο 10,3%», αναφέρει.

Η κυβέρνηση, προσθέτει η ΠΕΟ,  «με τις συνεχιζόμενες συντηρητικές πολιτικές της, με τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και μια σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων, οδηγεί στη διεύρυνση αυτού του χάσματος και ο αριθμός των ατόμων που βιώνει τη φτώχεια να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα».

Επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανέργων, ιδιαίτερα των μακροχρόνια, εξακολουθούν να είναι  γυναίκες τονίζει ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 13,7%, και με τον ρυθμό που μειώνεται το χάσμα θα χρειαστούν 137 χρόνια για να εξαλειφθεί.

Στόχοι της ΠΕΟ που θα συμβάλουν και στη μείωση του χάσματος είναι, μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των χαμηλών μισθών, την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και τη διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Πέραν από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό που καλύπτει 9 επαγγέλματα, τα οποία καλύπτονται κύρια από γυναίκες, και έχει να αυξηθεί από το 2013, διεξάγεται συζήτηση για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, προσθέτει.

Η ΠΕΟ διεκδικεί μέτρα που να δημιουργούν νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και προγράμματα εργοδότησης και κατάρτισης, καθώς και μέτρα προστασίας από απόλυση όταν η εργαζόμενη αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της στην μητρότητα. Διεκδικεί επίσης αύξηση της Άδειας Μητρότητας, να καλυφθεί η γονική άδεια με χρηματική αποζημίωση, να βελτιωθεί το δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων δίνοντας αρμοδιότητες και οικονομική ενίσχυση στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης διεκδικεί να παρθούν μέτρα για μείωση του χάσματος του 38% στις συντάξεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy