Στόχος η πορεία προς την κορυφή τονίζει ο Πρύτανης του ΠK

Τα πανεπιστήμια που πάνε μπροστά είναι εκείνα που ανασκουμπώνονται, αναλαμβάνουν δράση, και αναζητούν τις συνθήκες που ταιριάζουν στο όραμά τους, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν από μόνα τους, αναφέρει, σε σημερινό του μήνυμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος σημειώνει ότι στόχος είναι η πορεία προς την κορυφή.

«Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά για τον εκσυγχρονισμό του νομικού μας πλαισίου. Γιατί χρειαζόμαστε έναν καινούριο σύγχρονο Νόμο, που θα ενσωματώνει τις άριστες διεθνείς πρακτικές και θα απελευθερώνει τις τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις του Ιδρύματός μας. Οικοδομούμε επιπλέον τις υποδομές, τους χώρους συνάντησης και συνδημιουργίας όλων των νέων του τόπου, των ταλαντούχων επιστημόνων και ερευνητών», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 μ.μ. ώρα Κύπρου, ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται ανάμεσα στα 351-400 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης για το 2015-2016 των βρετανικών Times “Times Higher Education World University Rankings”.

«Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο πρέπει να μας χαροποιεί, να μας γεμίζει περηφάνια και συνάμα να μας κινητοποιεί για να πετύχουμε το στόχο για κατάταξη στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο αξίζει να γιορτάσουμε. Αποτελεί επιπλέον ζωντανή απόδειξη του συνθήματος «τίποτε δεν είναι αδύνατο» ή καλύτερα «το αδύνατο δεν είναι τίποτε». Αλλά αυτό «το αδύνατο» θέλει μυαλό, θέλει σκληρή δουλειά και αφοσίωση και ταυτόχρονα το ηθικό βάρος του ανθρωπισμού, της προσωπικής καλλιέργειας και της κοινωνικής προσφοράς”, τονίζει.

Εκφράζει ταυτόχρονα συγχαρητήρια προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό του οργανισμού, καθώς και τους απόφοιτους γιατί, “με συλλογική προσπάθεια, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση της αριστείας, προς τη διάκριση του οργανισμού, αλλά και της πατρίδας μας».

Αναφέρει, επίσης, ότι στους πολέμιους της αριστείας, σε όσους χαρακτηρίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, ως μία ελιτιστική κοινότητα, «η διάκριση αυτή είναι και η καλύτερη απάντησή μας».

«Συνεχίζουμε σταθερά και με αφοσίωση προς την επίτευξη των στόχων μας. Τολμάμε να έρθουμε σε ρήξη με το παρωχημένο και αναχρονιστικό σύστημα που περιορίζει την προοπτική του οργανισμού και του τόπου, που εμποδίζει την ουσιαστική ανάπτυξη της πατρίδας μας», συμπληρώνει.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα ίδρυμα που θα τον κάνει υπερήφανο στην επιστήμη, στην ανεξάρτητη σκέψη και στον ελεύθερο λόγο.

«Αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την πορεία και σε αυτό το μεγάλο στοίχημα – στοίχημα όχι μόνο για τους εαυτούς μας και το Ίδρυμά μας, αλλά και για τη χώρα μας – η πολιτεία και η κοινωνία είναι μαζί μας. Είναι μαζί μας οι πιο σύγχρονες δυνάμεις του τόπου μας. Συμπαραστάτες στους στόχους που έχουμε θέσει και τα οράματα του οργανισμού είναι ακόμα οι δωρητές και ευεργέτες του Πανεπιστημίου. Άνθρωποι και οργανισμοί με βαθιά πίστη στις δυνατότητες και στην προοπτική του Πανεπιστημίου που ανιδιοτελώς και απλόχερα συνεισφέρουν στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας, στον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την αυτόνομη σκέψη», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, για το σημαντικό λοιπόν αυτό επίτευγμα, «να βρισκόμαστε ανάμεσα στα 351-400 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, αξίζει να γιορτάσουμε, πρέπει να εργαστούμε ακόμη περισσότερο για την εκπλήρωση των οραμάτων μας».

«Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος, έχει όνομα: Είναι η τολμηρή και επίπονη πορεία προς την κορυφή. Καλά τα καταφέραμε ως εδώ. Μπράβο μας, μπορούμε, όμως, και καλύτερα», καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης, στο μήνυμα του.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy