Στόχος να γίνει η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα τον Δεκέμβριο

Μήνας τελικής διαβούλευσης για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

 

Ο Νοέμβριος καθορίζεται ως ο μήνας τελικής διαβούλευσης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξει τελική δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, έπειτα από χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Η κατάληξη της σύσκεψης ήταν ότι ο μήνας Νοέμβριος καθορίζεται ως ο μήνας τελικής διαβούλευσης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας με τους κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, κατ’ ιδίαν, ώστε τον Δεκέμβριο να προχωρήσουμε στην τελική δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα», είπε ο κ. Νουρής.

Επεσήμανε πως έχει γίνει μια τεράστια πρόοδος όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης, του σχεδιασμού και έχουν εισακουστεί πλείστες όσες εισηγήσεις των κοινοτήτων έχουν κατά καιρούς υποβληθεί.

Είπε πως από τη συνάντηση υπάρχει αποτέλεσμα και πως «έγινε μια αποτίμηση των σημείων τριβής που συνεχίζουν να παραμένουν και τα οποία πλέον έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό και είναι πολύ συγκεκριμένα και για τα οποία έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος».

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός μεν να ισορροπήσει μεταξύ της δυνατότητας παραχώρησης αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αφετέρου της τήρησης των κανόνων και όσων διέπουν οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε πως θεωρεί ότι το θέμα του Ακάμα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή του. «Οι λύσεις που συζητούμε πιστεύω ότι κινούνται στο πλαίσιο της αειφορίας, παρέχουν ουσιαστική προστασία στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σέβονται τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στις κοινότητες να καρπωθούν τα οφέλη από τη λειτουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Δασικού Πάρκου», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι δύο υπουργοί θα έχουν συναντήσεις με τους κοινοτάρχες εντός του Νοέμβρη και με την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου, αλλά και την ολοκλήρωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, «μπαίνει τέλος σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, του Ακάμα, τα τελευταία 30 χρόνια».

Ο κοινοτάρχης Ίννειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέφερε πως «το θετικό της συνάντησης είναι ότι το αίτημα της πλειοψηφίας τουλάχιστον των κοινοταρχών για αναβολή της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου για περαιτέρω διαβούλευση έχει ικανοποιηθεί και θα δοθούν ένα – δυο μήνες περιθώριο, ούτως ώστε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την κάθε κοινότητα ξεχωριστά για να δούμε πόσο μακριά είναι τα αιτήματα με το τι θα δοθεί για το Τοπικό Σχέδιο».

Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Δεκέμβριο «να έλθουμε πιο κοντά όσον αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ούτως ώστε ο κόσμος να μην έχει αντιδράσεις και να οδηγηθούμε στην εξαγγελία χωρίς πολλά προβλήματα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.