Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση της οινοβιομηχανίας, δηλώνει η Υπουργός Εμπορίου

Πιστεύω ότι  ο Κυπριακός οίνος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, όλοι βλέπουμε το αποτέλεσμα σε εμάς εναπόκειται και ως Κύπριοι να το αγκαλιάσουμε και πρώτιστα εμείς πρέπει να αγκαλιάσουμε τα κυπριακά προϊόντα και μετά να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και ως Υπουργείο Εμπορίου προσπαθούμε και για τα δύο, τονίζει η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της στη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση του Κυπριακού κρασιού  και του νέου Σχεδίου Χορηγιών για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις η κυρία Πηλείδου, ανέφερε ότι οι Κύπριοι Οινοπαραγωγοί «βγάζουν την Κύπρο  ασπροπρόσωπη».  Όπως είπε, τα σχέδια αυτά καταδεικνύουν έμπρακτα την πεποίθηση του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας για τις μεγάλες προοπτικές που έχουν τα κρασιά της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το νέο σχέδιο χορηγιών «περιλαμβάνει αρκετές πρόνοιες για εκσυγχρονισμό, για επιχορήγηση του εξοπλισμού, των κτιρίων, των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται βέβαια με συγκεκριμένες πρόνοιες και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες. Είναι σχέδιο ύψους €1.65 εκ και είναι εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά  κονδύλια γιατί η ΕΕ θέλει να προωθήσει το γεωργικό τομέα και τα οινοποιεία».

Σε ότι αφορά το Εθνικό Σχέδιο δράσης, η Υπουργός ανέφερε έχει καταρτιστεί «σε συνεργασία με τους οινοποιούς μας αλλά  και άλλα Υπουργεία και το Υφυπουργείο Τουρισμού και αφορά δράσεις που θα γίνουν μέσα στο 2021 -2023».

Το σχέδιο χορηγιών παρουσίασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Χρίστος Φωτιάδης,  ο οποίος σημείωσε  ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου, χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν των €13.5 εκατ. προς όφελος 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 11 νέα οινοποιεία.

Δικαιούχοι, όπως εξήγησε στους οινοποιούς ο κ. Φωτιάδης αναλύοντας τις πτυχές του σχεδίου, είναι τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα οινοποιεία. Η δε ένταση των ενισχύσεων κυμαίνεται από 15% έως 40%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ωστόσο για όσες συμφωνίες δημόσιας ενίσχυσης υπογραφούν μέχρι 15.10.2021 το ποσοστό της χορηγίας θα φθάνει το 50% επί των επιλέξιμων δαπανών.

Από πλευράς της η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου Παναγιώτα Πατσαλή, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, σημείωσε πως περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2021-2023.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας του κυπριακού οίνου στις αγορές του εξωτερικού και η αύξηση της εξαγωγιμότητας του προϊόντος και της εγχώριας κατανάλωσης», ανέφερε η κ. Πατσαλή, εξηγώντας, παράλληλα, πως οι χώρες στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Μεταξύ των δράσεων του σχεδίου περιλαμβάνονται η δημιουργία οινικής ταυτότητας του κυπριακού κρασιού (branding), η προώθησή του σε διεθνείς αγοραστές μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις, η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και σεμιναρίων κ.λπ. «Όλοι συμφωνούμε ότι το κυπριακό κρασί μπορεί να σταθεί πλέον αντάξια μεταξύ των κρασιών άλλων χωρών με παράδοση και να τα ανταγωνιστεί. Απομένει να δώσουμε την ευκαιρία στους ξένους να γνωρίσουν την οινική Κύπρο κι αυτό θα πράξουμε μέσα από αλλεπάλληλες εκδηλώσεις προβολής που προβλέπονται μέσα από το Σχέδιο Δράσης», κατέληξε η κ. Πατσαλή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy