Στόχος συγκεκριμένων κύκλων ένα Σύστημα ΓΕΣΥ για πλούσιους και ένα για φτωχούς

Ευελπιστούν σε ένα ΓεΣΥ με δύο όψεις

Καθόλου τυχαία είναι η απόφαση για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Δ.Σ. του ΟΑΥ και η επιμονή παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται και φθάνουν μέχρι και την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού, Θωμά Αντωνίου. Απώτερος στόχος, όπως εκτιμούν πρόσωπα που έχουν παλέψει για να γίνει το ΓεΣΥ, είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας του «από την πίσω πόρτα», μετατρέποντάς το σε ένα Σχέδιο Υγείας με δύο όψεις, μία για τους πλούσιους και μία για τους φτωχούς.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συµβεβληµένων µε το ΓεΣΥ, Ανδρέας Χρυσάνθου, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως στόχος είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί εντός Δ.Σ.

Ωστόσο, αυτό που εκτιμά είναι πως απώτερος στόχος είναι οι συμπληρωμές από τους ασθενείς. Με λίγα λόγια να δημιουργηθεί ένα ΓεΣΥ για πλούσιους και ένα ΓεΣΥ για φτωχούς. Επίσης, ο κ. Χρυσάνθου θέτει επιτακτικά και την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων εντοπίζονται σήμερα στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι ώσπου δεν λύνεται το θέμα των λιστών αναμονής θα βρουν ευκαιρία οι πολέμιοι του ΓεΣΥ να θέσουν το θέμα των συμπληρωμών. «Δηλαδή, όσοι κρατούν χρήματα θα μπορούν να επιλέγουν αναλόγως, αλλά και να έχουν προτεραιότητα».

Ενδεικτικά ο κ. Χρυσάνθου επισημαίνει ότι πρόσφατες προτάσεις Σιζόπουλου ήταν προθάλαμος, αφού από τη στιγμή που θα δικαιούνται να συνταγογραφούν για φάρμακα και ακτινογραφίες όσοι γιατροί είναι εκτός ΓεΣΥ, ύστερα θα προστεθούν τα χειρουργεία με τη μέθοδο των κουπονιών και άλλες υπηρεσίες. Ο εκπρόσωπος του ΣΙΣ-ΓεΣΥ κάκισε και το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν προσπαθεί να λυθεί κανένα πρόβλημα (ΤΑΕΠ, στήριξη κλινικών δημοσίου, πρωτόκολλα για σπατάλες, καταχρήσεις), αφού στοχεύει σε αλλαγές προς το πολυασφαλιστικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΟΣΑΚ, Μάριου Κουλούμα, ο οποίος κάνει λόγο για σχέδιο άλωσης του ΓεΣΥ εκ των έσω, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα γίνεται με το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Ο Μάριος Κουλούμας με δηλώσεις του στον «Άστρα» τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι κύκλοι δεν χωνεύουν το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της Κύπρου -πλούσιοι και φτωχοί- έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα μονοασφαλιστικό καθολικό σύστημα.

 

Υπό διερεύνηση το ασυμβίβαστο
Η επιτροπή για το ασυμβίβαστο σημειώνει ότι χρήζει διερεύνησης ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Η εν λόγω επιτροπή ζήτησε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει τόσο τη σχετική του απόφαση, όσο και το υλικό που έλαβε υπόψιν του για να αποφασίσει τον συγκεκριμένο διορισμό, περιλαμβανομένης της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Η επιτροπή συνεδρίασε και επιλήφθηκε του θέματος μετά που απέστειλε αίτημα η Βουλή. Επίσης, ήδη ζητήθηκε από τον Πέτρο Αγαθαγγέλου να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση, που πάντα ζητείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η επιτροπή για το ασυμβίβαστο θα συνεδριάσει εντός Αυγούστου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.