Στόχος το 2023 για το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών Λάρνακας

Χωρομετρικές εργασίες στο πρώην λεπροκομείο

Με χωρομετρικές εργασίες, που αφορούν στη χωροθέτηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας στο πρώην λεπροκομείο, συνεχίζονται οι διαδικασίες για το μεγαλεπήβολο έργο.

Ως γνωστό, ο Δήμος Λάρνακας και το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισαν τη μετακίνηση του έργου από την περιοχή του τεμένους Χαλά Σουλτάν, όπου χωροθετείτο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο) επί της λεωφόρου Φανερωμένης.  Αυτό το διάστημα διεξάγονται οι εργασίες προσαρμογής των αρχικών σχεδίων στη νέα τοποθεσία, όπως ανέφερε στη «Χ» ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας, Κώστας Κόκκινος, ο οποίος χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό της Δημοτικής Αρχής. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είναι η Αναθέτουσα Αρχή, προώθησε το σχετικό φάκελο στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την απαιτούμενη χωρομετρική εργασία με την οποία θα καθοριστεί και θα αποτυπωθεί πόση έκταση χρειάζεται ακριβώς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους στάθμευσης. Η εργασία αυτή ανατέθηκε σε ιδιώτη τοπογράφο, ενώ, όπως ξεκαθάρισε ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας, η ακριβής τοποθεσία επιλέχθηκε με βασικό κριτήριο ότι δεν θα αφαιρεθεί βλάστηση που εμπίπτει σε προστατευόμενα είδη, αλλά μόνο αναλώσιμα είδη, όπως ακακίες.

Μετά την ακριβή αποτύπωση θα προωθηθεί η διαδικασία εκμίσθωσης του χώρου από το Τμήμα Δασών, που είναι ιδιοκτήτης, στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο θα μπορέσει έτσι να αντλήσει το ευρωπαϊκό κονδύλι με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Ο Κ. Κόκκινος εκτίμησε ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας μπορεί να ολοκληρωθεί το 2023. «Είναι κάτι που λείπει από τις Αλυκές και θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην καλύτερη αξιοποίηση αυτού του περιβαλλοντικού πλούτου», είπε ο λειτουργός του Δήμου Λάρνακας. Σημείωσε επίσης ότι η τελική τοποθεσία είναι ιδανική, με εξαιρετική πρόσβαση, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στις Αλυκές, επισημαίνοντας επίσης ότι η λειτουργία του Κέντρου θα ανοίξει νέες προοπτικές και για την εκπαιδευτική εμπειρία της μαθητικής κοινότητας.

Το έργο μπαίνει ξανά στις ράγες μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στασιμότητας, αφού είναι πρότζεκτ που είχε ωριμάσει από το 2009, αλλά έμεινε απραγματοποίητο για οικονομικούς λόγους.

Αφού επικαιροποιηθούν τα σχέδια και ολοκληρωθεί η αλλαγή χωροθέτησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφορών, με τα κονδύλια να εξασφαλίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που αναλογούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα από ταμείο που σχετίζεται με την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura.

Σε ό,τι αφορά στα κτίρια που βρίσκονται σήμερα στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους, σύμφωνα με το δήμαρχο Ανδρέα Βύρα θα παραμείνει μόνο ένα ως μουσείο, ενώ τα υπόλοιπα θα κατεδαφιστούν, αφού είναι εντελώς ακατάλληλα, βλαβερά για την υγεία, γιατί κατασκευάστηκαν με αμίαντο και χωρίς καμία αρχιτεκτονική αξία.

Ο κ. Βύρας όμως, πρόσφατα αποκάλυψε και άλλα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε, στόχος του Δήμου Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι και η κατασκευή ενός γεφυριού που θα ενώνει το Περιβαλλοντικό Κέντρο με το Μονοπάτι της Φύσης και η ταυτόχρονη διαμόρφωση της περιοχής σε πάρκο, ώστε να αποτελέσει ολοκληρωμένο έργο που θα αξιοποιήσει ένα θησαυρό της Λάρνακας που για χρόνια παραμένει κρυμμένος.

Η αξιοποίηση του πρώην λεπροκομείου τέθηκε στο τραπέζι μετά την επιβεβαίωση του ναυαγίου της αρχικής πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο χώρο εκείνο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy