Στόχος το 70% των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις να ανακυκλώνεται

Ρομποτική μέθοδος διαχωρισμού αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις

 

Στόχος είναι τουλάχιστον το 70% των παραγόμενων αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις να ανακυκλώνεται, δήλωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στο «Εργαστήρι για την παρουσίαση μιας καινοτόμου ρομποτικής μεθόδου διαχωρισμού αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το εν λόγω εργαστήρι έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «DEFEAT – Ανάπτυξη καινοτόμου μονωτικής πυρίμαχης πρόσοψης κτιρίου από Aπόβλητα Kατασκευών και Kατεδαφίσεων».

Σημειώνεται ακόμη ότι το Πρόγραμμα DEFEAT συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Προγράμματος RESTART 2016-2020 του Κυπριακού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου και αρκετούς άλλους ιδιωτικούς φορείς, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σύνθετου υλικού από απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Είπε ότι το υλικό αυτό θα είναι ανθεκτικό στη φωτιά, θα χαρακτηρίζεται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και κατάλληλες μηχανικές και πυρίμαχες ιδιότητες και θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην πρόσοψη, είτε σε υπάρχοντα είτε σε νέα κτίρια, με προφανή οφέλη και πλεονεκτήματα τόσο στο επίπεδο της πυρασφάλειας όσο και στο θέμα της ενεργειακής τους απόδοσης.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος αναπτύχθηκε, μέσω λεπτομερούς πειραματικής μελέτης και σε πιλοτική κλίμακα, μια καινοτόμος ρομποτική μέθοδος διαχωρισμού αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Επεσήμανε ότι τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο από το σύνολο των τριών περίπου δισεκατομμυρίων τόνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως από οικονομικές δραστηριότητες και από νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Καδής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της κυκλικής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο κ. Καδής είπε ακόμη ότι στην Κύπρο έχουν υιοθετηθεί οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για αύξηση της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών. Ειδικά για τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, στόχος είναι τουλάχιστον το 70% των παραγόμενων αυτών αποβλήτων να ανακυκλώνεται.

Παράλληλα, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι το Υπουργείο ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα για δημιουργία εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός τους από δύο εγκαταστάσεις το 2016 σε 11 σήμερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.