ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΟΥΝΑΣ : “Στόχος των δυτικών επιθέσεων η είσοδος στο διαπραγματευτικό παιχνίδι”

Στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι να καταφέρουν να εισέλθουν στο διαπραγματευτικό παιχνίδι για το μέλλον της Συρίας κάτι που φαίνεται να καταφέρνουν, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χ» ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας. Εκτιμά ακόμα ότι το πιθανότερο σενάριο της επόμενης μέρας των πυραυ- λικών επιθέσεων είναι η διπλωματία να ξαναπάρει τη σκυτάλη, κάτι που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να βρεθεί πολιτική λύση.

Ερωτηθείς για τις μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και Ρωσία, ο Πέτρος Ζαρούνας τονίζει ότι η Τουρκία επιδιώκει να εφαρμόσει μια πολιτική των ισορροπιών η οποία αποβλέπει στην εξασφάλιση ανταλλαγμάτων και από τις δύο πλευρές. Εξηγεί ωστόσο ότι η Τουρκία αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της για την ανάγκη αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία στα πλαίσια μίας συνολικής διευθέτησης.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο διεθνολόγος υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία, σημειώνει ωστόσο την απουσία της όποιας επίσημης δήλωσης από πλευράς ΚΔ πριν ή και μετά την επίθεση που αφορά τη χρήση της Βάσης Ακρωτηρίου ως ορμητηρίου από 4 μαχητικά Tornado που κτύπησαν στη Συρία.

 

Η διπλωματία πρέπει να λάβει τη σκυτάλη για τη Συρία, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση

Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

Πού οφείλεται η κορύφωση της κρίσης στη Συρία και η αύξηση της επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους;

Η κορύφωση της κρίσης οφείλεται από τη μία στην προσπάθεια του Άσαντ να οδηγήσει σε έξοδο του πληθυσμού της Ανατολικής Γούτα και μετακίνησή του στο θύλακα της Ίντλιμπ, πράγμα που έγινε δυνατό με τη μαζική χρήση συμβατικών πολεμικών μέσων, αλλά και την ισχυριζόμενη χρήση και χημικών όπλων που προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων. Από την άλλη έχουμε την αξιοποίηση του ισχυρισμού για χρήση χημικών όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ώστε με τα πυραυλικά κτυπήματα να ξαναμπούν στο παιγνίδι της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα στη Συρία στα πλαίσια της διαδικασίας της Γενεύης (της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όπου οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο). Από την τελευταία, τους είχε βγάλει η Ρωσία με την περίφημη διαδικασία της Αστάνα όπου πλην της Ρωσίας συμμετέχουν μόνο το Ιράν και η Τουρκία.

Ποιες οι συνέπειες από τα πυραυλικά κτυπήματα και τι εκτιμάτε ότι θα ακολουθήσει;

Θεωρώ ότι στο στρατιωτικό επίπεδο δεν αλλάζουν τα πράγματα, καθώς τα πλήγματα που δέχθηκαν οι δυνάμεις του Άσαντ δεν ήταν τέτοια που να περιορίζουν τη δυνατότητα του ελέγχου των εδαφών που επανακατέλαβαν, αλλά και το γεγονός ότι ο νικητής του πολέμου είναι ο Άσαντ. Τώρα στο διπλωματικό επίπεδο δημιουργούνται νέα δεδομένα καθώς με τρόπο δυναμικό ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και έμμεσα το Ισραήλ αλλά και η Σαουδική Αραβία ξαναμπαίνουν στο παιγνίδι. Σήμερα στη Συρία όποιος κατέχει έδαφος (Άσαντ, Τουρκία, Κούρδοι και αντικαθεστωτικοί) ή έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων (Ρωσία, Ιράν, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ισραήλ) είναι αντικειμενικά παίκτης και έχει θέση στο τελικό διαπραγματευτικό τραπέζι. Αναμένω ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν αφού ούτε η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίμετρα ούτε και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις. Αναμένω επίσης ότι η διπλωματία θα ξαναπάρει τη σκυτάλη, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί πολιτική λύση. Σημειώνω και την επανάληψη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ της πρόθεσής του για αποχώρηση από τη Συρία, κάτι που για να γίνει χρειάζεται να υπάρξει προηγουμένως μία συνολική συμφωνία ειρήνευσης.

Τι σημαίνει η πυραυλική επίθεση κατά του Άσαντ για τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και εκείνες με τη Ρωσία;

Η θέση της Τουρκίας ήταν και παραμένει ομολογουμένως δύσκολη. Παρά την αρχική καταδίκη από πλευράς Τουρκίας της ισχυριζόμενης επίθεσης με χημικά στην Ντούμα, στη συνέχεια η Τουρκία διαφοροποίησε στο μετριοπαθέστερο τη θέση της μετά από παρέμβαση της Ρωσίας. Αυτό έγινε στην προσπάθειά της να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ από τη μια και σε εκείνες προς τη φίλη της Ρωσία από την άλλη, καθώς επίσης και ως ενεργό μέλος της διαδικασίας της Αστάνα. Η πολιτική των ισορροπιών αποβλέπει στην εξασφάλιση ανταλλαγμάτων και από τις δύο πλευρές. Η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δυσκολεύει την εφαρμογή της, αφού πιέζει την Τουρκία να διαλέξει πλευρά. Σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση τις παραμονές της επίθεσης επιδιώχθηκε από τουρκικής πλευράς, με τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Ερντογάν, να δοθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή και επί της ουσίας του συριακού προβλήματος η Τουρκία αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της για την ανάγκη αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία στα πλαίσια μίας συνολικής διευθέτησης. Ακόμα και η Τουρκία θα συνεχίσει να συνδέει την τύχη του Αφρίν και των άλλων συριακών περιοχών που κατέλαβε με την ύπαρξη μίας χωρίς τον Άσαντ κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος μετά και τη χρησιμοποίηση της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου για την επίθεση στη Συρία;

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φαίνεται να ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στην πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Άσαντ. Σημειώνω πάντως την απουσία της όποιας επίσημης δήλωσης από πλευράς ΚΔ πριν ή και μετά την επίθεση που να αφορά τη χρήση της Βάσης Ακρωτηρίου ως ορμητηρίου από 4 μαχητικά Tornado για την επίθεση στη Χομς της Συρίας. Αντίθετα το 2012, όταν διεξήγοντο οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Καντάφι στη Λιβύη, οι Βρετανοί μετά την έκκληση της τότε κυβέρνησης για μη χρησιμοποίηση των Βάσεων για αποστολές βομβαρδισμού περιορίστηκαν σε χρησιμοποίηση των Βάσεων μόνο σε υποστηρικτικούς ρόλους (ηλεκτρονική και εναέρια επιτήρηση, εναέριους ανεφοδιασμούς, έρευνα και διάσωση πληρωμάτων κλπ). Σίγουρα η σύντομη και περιορισμένη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης βοηθά στην επιστροφή του FIR Λευκωσίας σε σχετική ομαλότητα (με εξαίρεση τις παράνομες δραστηριότητες των Τ/κ στο αεροδρόμιο Τύμπου), κάτι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία γενικά και ειδικότερα για τον τομέα του τουρισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy