Συλικιώτης για διαβατήρια: «Πέραν του νόμιμου, υπάρχει και το ηθικό́»

 

  • Τηλεφώνημα Αναστασιάδη για Ρώσο
  • Στοιχεία εμπλέκουν Ν.Αναστασιάδη στα «χρυσά» διαβατήρια – Από την εποχή που ηταν Πρόεδρος ΔΗΣΥ

 

Στοιχεία τα οποία εμπλέκουν τον Αναστασιάδη στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ περιλαμβάνει η κατάθεση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της κατάθεσης, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών ερωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν για τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Ν. Συλικιώτη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αναφέροντας μάλιστα ότι ο λόγος για τον οποίο του τηλεφώνησε ο Αναστασιάδης ήταν επειδή διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες σχετικά με Ρώσο δισεκατομμυριούχο (σ.σ.: ο οποίος φαίνεται ότι ήταν πελάτης του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του ΠτΔ).

«Καμιά σύσταση από ΕΕ»

Από την κατάθεση του Ν. Συλικιώτη επιβεβαιώνεται ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνταν επί των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων, του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με την εποχή της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως επεσήμανε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, τότε υποβάλλονταν 1-2 αιτήσεις τον μήνα, ενώ σχεδόν όλες αφορούσαν επενδυτές οι οποίοι είχαν σχέση με την Κύπρο. Δηλαδή είχαν μόνιμη κατοικία, άδεια μετανάστευσης και μόνιμη άδεια παραμονής. Επεσήμανε επίσης ότι τα κριτήρια για τις επενδύσεις ήταν υψηλότερα, αφού απαιτούνταν αρχικά καταθέσεις 17 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ επενδύσεις.

Ακόμη, επεσήμανε ότι γινόταν έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών και την Αστυνομία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γινόταν έλεγχος και από την Κεντρική́ Τράπεζα καθώς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπρόσθετα, ο Ν. Συλικιώτης επεσήμανε ότι την υπό αναφορά περίοδο δίδονταν πάρα πολλά στοιχεία στη Βουλή, όχι μόνο το όνομα του επενδυτή και η χώρα καταγωγής του.

Επεσήμανε ότι οι πολιτογραφήσεις συζύγων και παιδιών γίνονταν με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όχι πακέτο με την πολιτογράφηση του επενδυτή. Ακόμη, σημείωσε ότι επί των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε καμιά σύσταση από την ΕΕ αλλά ούτε αρνητικά δημοσιεύματα. Αντίθετα, όπως επεσήμανε, λαμβάνονται πάντα υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Ο Ν. Συλικιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «πέραν του νόμιμου υπάρχει και το ηθικό́» και εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός ότι 350 «χρυσά» διαβατήρια συνδέονται με το πρώην γραφείο του Προέδρου, καθώς και νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού, «δεν είναι παράνομο, αλλά υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, υπάρχει το ηθικό, υπάρχει η πολιτική πτυχή και πρέπει βεβαίως να κρίνεται η κάθε κυβέρνηση πολιτικά».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.