Στοίχημα η έγκριση της «Λευκής Βίβλου» πριν από τη διάλυση της Βουλής 

Στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει νομοθετική ασάφεια, λογική ασυνέπεια και τεχνική ατέλεια

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Με στόχο να κλείσουν τρύπες και να συμπληρωθούν κενά στο νόμο που ψηφίστηκε το 2004 και αφορά τις δηλώσεις των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) ετοιμάστηκε ένας κώδικας, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Ο κώδικας, που ονομάστηκε «Λευκή Βίβλος», ετοιμάστηκε από τους αφυπηρετήσαντες Εγκεκριμένους Λογιστές Ελεγκτές Χρήστο Π. Παναγιωτίδη και Νίκο Γ. Συρίμη, σε συνεργασία με τον Νομπελίστα Καθηγητή των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Κύπρου Χριστόφορο Α. Πισσαρίδη. Σημειώνεται ότι οι τρεις επιστήμονες εργάστηκαν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή για να παρουσιάσουν την πρότασή τους. Οι κ.κ. Παναγιωτίδης και Συρίμης δηλώνουν στη «Χαραυγή» ότι εκείνη η νομοθεσία δεν απέδωσε, γι’ αυτό και αποφάσισαν να κάνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις, λέγοντας ότι το σύστημα είναι διάτρητο. Όπως αναφέρεται και στη «Λευκή Βίβλο», στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει νομοθετική ασάφεια, λογική ασυνέπεια και τεχνική ατέλεια. Προκύπτει επίσης και σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας της ταύτισης των κριτών και των κρινόμενων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι υπάρχει από πλευράς μιας μικρής μειοψηφίας ενδεχόμενη έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, με διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Δήλωση από συζύγους και τέκνα

 

Ο κ. Συρίμης είπε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι επηρεαζόμενοι έπρεπε να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κάθε τρία χρόνια και σε αυτές τις δηλώσεις μπορούσαν να δηλώσουν μη αληθή στοιχεία ή και ανακρίβειες χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε μηχανισμός ελέγχου. Η «Λευκή Βίβλος» προβλέπει ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να παρατίθενται και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των ανήλικων τέκνων και να παρουσιάζονται μαζί και όχι ξεχωριστά για να παρουσιάζεται συνολικά η οικογενειακή περιουσία. Επίσης, οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο ώστε να είναι δυνατόν να γίνεται ο συγκριτικός έλεγχος.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι στην Κύπρο η οικογενειακή περιουσία είναι συνήθως ενοποιημένη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Υποστήριξε επίσης ότι αυτή η ρύθμιση δεν θα αντίκειται στο νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αφού στο νόμο αναφέρεται ότι τα προσωπικά δεδομένα αίρονται όταν τίθεται υπεράνω το δημόσιο συμφέρον.

 

Ασφαλιστικές δικλίδες

 

Στην ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι δηλώσεις θα είναι ορθές σε μεγάλο βαθμό, ο κ. Συρίμης είπε ότι θα υπάρχει πολυεπίπεδος έλεγχος. Μια τέτοια ρύθμιση θα είναι να ελέγχονται και να πιστοποιούνται οι δηλώσεις από έναν εγκεκριμένο λογιστή που θα ορίσει το ΠΕΠ. Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε ότι αυτός ο εγκεκριμένος λογιστής θα είναι υπόλογος αν διαπιστωθεί εσκεμμένο λάθος ή απόκρυψη στοιχείων. Μάλιστα, ανέφερε, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε εσκεμμένη παρατυπία, αυτός ο ελεγκτής θα χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος για δέκα χρόνια, πέραν των προστίμων που θα επιβάλλονται.

Επιπλέον, στη «Λευκή Βίβλο» προνοείται εποπτεία ελέγχουν από τετραμελή επιτροπή, η οποία θα εργοδοτεί τετραμελή ομάδα για σκοπούς διενέργειας των ελέγχων.

Επιπλέον, έλεγχος θα γίνεται και από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και από τον Φόρο Εισοδήματος.

Επίσης, με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να καταγγείλει απόκρυψη στοιχείων ή οτιδήποτε άλλο.

Ακόμα και η ίδια η Βουλή θα μπορεί να έχει ισχυρές αμφιβολίες να διορίσει έναν ανεξάρτητο εγκεκριμένο ελεγκτή για να ελέγξει τις δηλώσεις που ενδεχομένως θα κινήσουν υποψίες.

 

Θετική αντιμετώπιση από τα κόμματα αλλά…

 

 

Απαντώντας στην ερώτηση πώς αντιμετώπισαν τα κόμματα και η κυβέρνηση τη «Λευκή Βίβλο», ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αρνητική αντιμετώπιση. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι βέβαιοι ποια κόμματα είναι ειλικρινή ή όχι και ποια θα ήθελαν να παραπέμψουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική βούληση από τα κόμματα και την εκτελεστική εξουσία που φαίνεται να υπάρχει για να προχωρήσει η πρόταση για έγκριση.

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσον η «Λευκή Βίβλος» θα εγκριθεί από τη Βουλή πριν από τη διάλυσή της στις 22 Απριλίου, όπως είναι η επιθυμία των συγγραφέων της. Ο κ. Συρίμης τόνισε ότι είναι ευκαιρία τώρα που το θέμα της διαφθοράς βρίσκεται στην επικαιρότητα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και τα κόμματα να αποδείξουν ότι αυτά που λένε τα εννοούν. Στην παρατήρηση ότι οι διαδικασίες της Βουλής είναι τέτοιες που μπορεί να μην το επιτρέψουν αυτό, ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις εκλογές, το θέμα αυτό να ξεχαστεί και να αφεθεί να πεθάνει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι βουλευτές τού έχουν πει ότι προέχουν οι βουλευτικές εκλογές και η επανεκλογή τους παρά η ψήφιση του νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ότι το κείμενο είναι έκτασης 20 σελίδων και ότι είναι πολύ εύκολο να αποφανθούν τα κόμματα αν συμφωνούν ή όχι και ποιες αλλαγές θέλουν να κάνουν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις τροποποιήσεις που τυχόν θα υπάρξουν, να μην καταστεί αγνώριστη η πρότασή τους. Σημείωσε ακόμα ότι το κείμενο δόθηκε στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. Αν για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορέσει να ψηφιστεί, πρόσθεσε ο κ. Συρίμης, θα πρέπει να δεσμευτεί η Βουλή επίσημα ότι το θέμα θα προχωρήσει τάχιστα με τη σύσταση της νέας Βουλής.

 

ΑΚΕΛ: Ναι στη «Λευκή Βίβλο»

Το ΑΚΕΛ θεωρεί τη συμβολή των τεχνοκρατών ως πολύ σημαντική και χρήσιμη στην προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία του πόθεν έσχες. Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών συναντούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις και τις απόψεις που κατέθεσε το κόμμα για το θέμα. Προσθέτει επίσης τεχνοκρατικά στη νομοθετική και θεωρητική προεργασία που έκανε η Επιτροπή Θεσμών.

Σε σχέση με την κατάθεση δήλωσης που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα, το ΑΚΕΛ έβαλε στο τραπέζι πρόταση ώστε αν δεν δηλωθούν περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση πόθεν έσχες και πεθάνει ο δηλών, τότε να μην μπορούν να μοιραστούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ως κληρονομιά, μέχρι να αποδειχθεί ότι αυτά είναι καθαρά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσωπικών δεδομένων, ο Α. Πασιουρτίδης σημείωσε ότι και να υπάρξει τέτοιο θέμα, μπορούν να εξευρεθούν τρόποι να ξεπεραστεί το όποιο πρόβλημα. Είπε π.χ. ότι δεν είναι απαραίτητο στη δήλωση του ΠΕΠ να αναφέρεται το όνομά του ή της συζύγου και η ταυτότητά του/της ή οι αριθμοί λογαριασμών. Μπορεί, πρόσθεσε, στην αρχή της θητείας να κατατίθενται τα περιουσιακά στοιχεία του/της συζύγου και όταν τελειώνει η θητεία να γίνεται και πάλι έλεγχος για να διαπιστωθεί αν αυξήθηκε αυτή η περιουσία και αν προκύπτει θέμα, τότε θα εξετάζεται. Υπενθύμισε επίσης ότι με βάση τη νομοθεσία, αν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί, τότε αυτό τίθεται υπεράνω των προσωπικών δεδομένων. Σημείωσε ακόμη πως όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή κάποιου προσώπου, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ανοχή για περιορισμό των προσωπικών δεδομένων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά εξέφρασε αμφιβολία αν αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη διάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου και λόγω των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν. Πάντως, σημείωσε, το ΑΚΕΛ δεν έχει ένσταση να ψηφιστεί μέχρι τότε, αν όλα θα είναι έτοιμα.

 

 

Ζ. Ζαχαρίου: Δεν θα θυσιαστεί η ουσία για χάρη του χρόνου

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρίσκονται κι άλλες προτάσεις για το πόθεν έσχες, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Οι εισηγήσεις των συντακτών της «Λευκής Βίβλου», ανέφερε, είναι ένα θετικό βήμα, όμως από αυτήν απουσιάζει η νομοτεχνική επεξεργασία της. Σημείωσε ότι για το πόθεν έσχες αναμένεται η προετοιμασία νομοσχεδίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι όλες οι προτάσεις θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης.

Αναφορικά με το αν θα γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να εγκριθεί νέο νομοσχέδιο από τη Βουλή μέχρι τις 22 Απριλίου που θα διαλυθεί η Βουλή, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στόχος όλων στην Επιτροπή είναι να προλάβουν, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστεί η ουσία για χάρη του χρόνου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.