Σε μια συντηρητική χώρα όπως η Κύπρος οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζεται εχθρικά, επισημαίνει ο νέος Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης

Η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής είναι μια πραγματικότητα, επισημαίνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης.

Ερωτηθείς από τη «Χαραυγή» για τις αντιρρήσεις από πλευράς γιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και για το πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί από πλευράς Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως η στελέχωση της σχολής με άριστο ακαδημαϊκό προσωπικό συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ιατρική Σχολή σε πλήρη ανάπτυξη θα αποτελεί στολίδι για το πανεπιστήμιο και τη χώρα μας. Αλλά δεν νοείται Ιατρική Σχολή χωρίς την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Είναι πολλά τα οφέλη, πρόσθεσε ο Πρύτανης που θα προκύψουν για τον πολίτη από την ίδρυση και λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών. «Ας σκεφτούμε μόνο ότι το επίπεδο της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Υπάρχουν βεβαίως αντιδράσεις.

Δυστυχώς σε μια συντηρητική χώρα όπως η Κύπρος οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζεται εχθρικά ή με επιφύλαξη. Θέλω να θυμίσω τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην αρχή της δεκαετίας του ενενήντα για την ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημίου. Στην περίπτωση του θέματος ίδρυσης και λειτουργίας πανεπιστημιακών κλινικών, είμαι σίγουρος ότι αν ληφθεί υπόψιν το γενικότερο καλό και όχι τα στενά συνδικαλιστικά ή προσωπικά συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων, το πρόβλημα θα επιλυθεί και σύντομα η λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών θα γίνει πραγματικότητα».

Επίσης ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία Γυμναστικής Ακαδημίας ανέφερε ότι όπως γνωρίζει έχει γίνει μελέτη για την ίδρυση Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Επιστημών Αθλητισμού και έχουν ληφθεί κάποιες προκαταρκτικές αποφάσεις από τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου. Υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μέχρι την οριστική ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματοςμ αφού απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση και επίσης κατάθεση τμηματικής αξιολόγησης και αξιολόγησης του προγράμματος σπουδών από το ΔΙΠΑΕ, το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Τη Σύγκλητο θα απασχολήσει η ίδρυση πρότυπων σχολείων

Το ερώτημα για τη λειτουργία πρότυπων σχολείων από πλευράς πανεπιστημίου έτσι όπως το είχε θέσει ο απερχόμενος Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε και στον νέο Πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη. Όπως μας ανέφερε είναι λογικό το πανεπιστήμιο να έχει έντονο ενδιαφέρον για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και το επίπεδο της εκπαίδευσης στις πρώτες δύο βαθμίδες, αφού ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του προέρχεται από τα σχολεία μέσης παιδείας. Επομένως, όπως μας εξήγησε, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η προθυμία του πανεπιστημίου να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Αν η ίδρυση πρότυπων σχολείων θα βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, τότε βεβαίως θα μπορούσε το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την πολιτεία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Αλλά πριν η Σύγκλητος πάρει οποιαδήποτε απόφαση, είναι απαραίτητο να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιστημονικές θέσεις του Τμήματος Επιστημών Αγωγής, που θα έχει και τον κύριο ρόλο σε περίπτωση λειτουργίας τέτοιων σχολείων», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Ελένη Κωνσταντίνου