Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ την Τουρκία

Η Τουρκία έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ την Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Turk ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Για την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στη Συρία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι σημαντικός. “Η Τουρκία είναι από τις χώρες που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στη Συρία και Ιράκ και έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα χρειαστεί καιρός για να ηττηθεί η οργάνωση”, ανέφερε.

Όπως είπε, η κατάσταση στη Συρία σε σχέση με τον αγώνα εναντίον του ISIS είναι πολύ δύσκολη. “Υπάρχει πολλή βία, ειδικά στο Χαλέπι. Υπάρχει ανάγκη για συντονισμό. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Τουρκία είναι σε επαφή με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι σημαντικό για όλους του συμμάχους τους ΝΑΤΟ”, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως παρά τις δυσκολίες που είχε η Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της.

Για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι ικανοποιημένοι που μειώθηκε η ένταση.


Για το πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να δικαστούν εκείνοι που συμμετείχαν στην απόπειρα. “Τόνισα την ανάγκη να υπερέχει το δίκαιο. Είναι σημαντικό να διαφανεί η ισχύς των δημοκρατικών θεσμών”, είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του επίσης στο τουρκικό κανάλι NTV, είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι μια επίθεση ενάντια στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αισθάνεται σεβασμό για το θάρρος του τουρκικού λαού. “Μια ισχυρή και δημοκρατική Τουρκία είναι αναγκαία για την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής”, ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ συνάντησε χθες βράδυ τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ σήμερα θα δει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.