Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει αποστείλει προτάσεις για αποκλιμάκωση στη Ρωσία, παραμένει σε ετοιμότητα

Προτάσεις για το πώς μπορούν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με την Ρωσία απέστειλε το ΝΑΤΟ στο Κρεμλίνο, παράλληλα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε πως αυτή τη στιγμή η Ρωσία συνεχίζει την συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στη Λευκορωσία, και επανέλαβε το κάλεσμα προς τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Οι διαφωνίες πρέπει να λύνονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας και των απειλών, είπε.

«Ενώ εργαζόμαστε για αποκλιμάκωση, ετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ετοιμότητα, και πως ήδη εδώ και ορισμένες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Οι γραπτές προτάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες όπως τόνισε έχουν τη στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας, εστιάζουν σε τρεις τομείς όπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, όπως είπε: την αποκατάσταση των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ρωσίας, την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την μείωση του ρίσκου σύρραξης μέσω – μεταξύ άλλων – του ελέγχου των εξοπλισμών.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως ο διάλογος είναι δύσκολος καθώς έχει διακοπεί από τη ρωσική πλευρά, και πρότεινε το εκ νέου αμοιβαία άνοιγμα αντιπροσωπειών της κάθε πλευράς σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

Όπως είπε, χρειάζεται να αποκατασταθεί η επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο για σκοπούς διαφάνειας όσον αφορά στρατιωτικές ενέργειες, καθώς και η εγκαθίδρυση μιας μη στρατιωτικής «κόκκινης γραμμής» επικοινωνίας.

Σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας» και «να ενισχύσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης» στη βάση της αρχής πως η κάθε χώρα δικαιούται να αποφασίσει η ίδια για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της.

Πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θέτει το ζήτημα της απόσυρσης των στρατευμάτων από Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, όπου βρίσκονται χωρίς έγκριση των χωρών αυτών.

Σε σχέση με τη μείωση του ρίσκου σύρραξης, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη πρακτικών μέτρων, όπως αμοιβαία ενημέρωση μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τη διεξαγωγή ασκήσεων, ενίσχυση της διαφάνειας, μείωση των κυβερνοεπιθέσεων και αποτροπή των περιστατικών σε αέρα και θάλασσα.

«Πρέπει να έχουμε σοβαρή συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων, πυρηνικών και πυραύλων», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιθυμούν πολιτική λύση, υπενθυμίζοντας πως αυτή τη στιγμή 100 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας ενώ υπάρχει κίνηση περαιτέρω στρατευμάτων.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει», τόνισε, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ετοιμότητα μαζί με τις χώρες – εταίρους και φυσικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΘΝΕ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy