Η Κύπρος κινδυνεύει να πληρώσει την προσκόλληση στις ΗΠΑ

 

Στον αέρα βρίσκονται επενδύσεις εκατομμυρίων, μετά την απόφαση της Ρωσίας να θέσει προς επαναδιαπραγμάτευση τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε σε ισχύ το 1999 και έτυχε αναθεώρησης τον Απρίλιο του 2012, επιφέροντας σημαντικά οφέλη για την Κύπρο. Ενδεικτικά το 34% των συσσωρευμένων άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν την έδρα τους –και φορολογούνται– στην Κύπρο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίση, κυρίως λόγω της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες η κρίση εντάθηκε, ιδιαίτερα μετά το νομοσχέδιο Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προειδοποίησε από τον Ιούλιο του 2019 ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ στοχεύει στη ρήξη της ρωσοκυπριακής συνεργασίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι: «Σε περίπτωση έγκρισης του εγγράφου, πρόθεση είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη δική μας γραμμή εξωτερικής πολιτικής τις επιπτώσεις του». Παρά ταύτα η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν τα πιο πάνω, αλλά αντίθετα παρουσίασε το νομοσχέδιο Μενέντεζ ως «επιτυχία» προβάλλοντας την άρση στο εμπάργκο όπλων.

Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα

Σημειώνεται ότι μετά την παραλαβή της επιστολής από τη Ρωσία σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπρορωσικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για συζήτηση του θέματος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Λαβρόφ είπε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ρωσίας συνδέουν την προωθούμενη αναθεώρηση της συμφωνίας με τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται στη Μόσχα λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Εξάλλου μέχρι στιγμής η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα η οποία έλαβε επίσημη επιστολή από τη Ρωσία για αλλαγή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα διατηρεί παρόμοιες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Κυπρορωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Ευγένιος Ευγενίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συμφωνία με τη Ρωσία. Προειδοποίησε επίσης ότι οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται (αύξηση της φορολογίας στους τόκους και τα μερίσματα) θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, ιδιαίτερα αν δεν γίνουν αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις που διατηρεί η Ρωσία με άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Ρωσία ζητά όπως αυξηθεί η φορολογία στους τόκους και τα μερίσματα τα οποία πάνε πίσω στη Ρωσία από κυπριακές εταιρείες στο 15%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο.