Στον αέρα οι δεσμεύσεις Καρούσου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας – Κλειστό μέχρι νεωτέρας

Δεν ανοίγει ούτε τον Ιούλιο και παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας

 

Χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται οι υποσχέσεις του Υπουργού Μεταφορών και Έργων για άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας μέσα στον Ιούλιο.

Ο Γιάννης Καρούσος, μόλις πριν 3 με 4 μήνες, εμφανιζόταν κατηγορηματικός ότι τα έργα ανακαίνισης θα ολοκληρώνονταν και το μουσείο θα άνοιγε ξανά για το κοινό τον Ιούλιο, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται ανέφικτο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις εργασίες ούτε εντός Ιουλίου και ουδείς γνωρίζει επ’ ακριβώς πότε θα γίνει αυτό σ’ ένα από τα πιο σκανδαλώδη δημόσια έργα των τελευταίων χρόνων.

Η νέα παράταση της ήδη απαράδεκτης καθυστέρησης έχει προκαλέσει οργή στους τοπικούς παράγοντες στη Λάρνακα, οι οποίοι κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει σκανδαλώδη ανεπάρκεια όσων έχουν αναλάβει την ανακαίνιση.  Θυμίζουμε ότι το μουσείο έκλεισε τον Μάιο του 2017 για ν’ ανακαινιστεί με αρχικό χρονοδιάγραμμα 6 μηνών μέχρι μάξιμουμ ενός χρόνου, αλλά παραμένει κλειστό και υπό ανακατασκευή περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά. Αυτό έχει κοστίσει μεταξύ άλλων και στην τουριστική βιομηχανία της πόλης, βασικός πυλώνας της οποίας είναι ο αρχαιολογικός της πλούτος.

Μέχρι σήμερα, ουδείς είναι σε θέση να ορίσει ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών και επανανοίγματος του μουσειακού χώρου. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε καλέσει για αύριο Δευτέρα σε επιτόπια συνάντηση τον Δήμο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης μεταξύ άλλων, για ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και το χρόνο που χρειάζεται ακόμα για να τελειώσει το εργοτάξιο, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, την τελευταία στιγμή, η επίσκεψη αυτή ακυρώθηκε.

Το σκάνδαλο εμποδίζει την προώθηση των σχεδιασμών για δημιουργία μεγάλου Αρχαιολογικού Πάρκου, επίκεντρο του οποίου θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός ο οποίος συνολικά, προβλέπει την ενοποίηση πέντε αρχαιολογικών σημείων τεράστιας σημασίας σε δύο φάσεις. Οι χώροι αυτοί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχαίο λιμάνι, το ψηφιδωτό των Άθλων του Ηρακλή, το αρχαίο Κίτιον και η περιοχή Χρυσοπολίτισσας. Χωρίς να ανοίξει ξανά όμως το μουσείο, δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Ούτε καν η πρώτη φάση η οποία αφορά την ενοποίηση στη βάση ενός Master Plan του Αρχαιολογικού Μουσείου με το αρχαίο λιμάνι και το σπουδαίο ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή, το οποίο βρέθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου θα είναι οι πεζογέφυρες οι οποίες θα συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους παρακάμπτοντας αφενός το πρόβλημα των δρόμων και αφετέρου δημιουργώντας τη βάση της υποδομής ενός ενιαίου χώρου που θα έχει τη μορφή ενός μεγάλου Αρχαιολογικού Πάρκου.

Σε δεύτερη φάση, μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο ενοποίησης και το Αρχαίο Κίτιον και η περιοχή Χρυσοπολίτισσας στην οποία ως γνωστόν έχουν έρθει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του αποχετευτικού συστήματος.

Η ενοποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή θα παραμείνει στο χώρο όπου ανακαλύφθηκε, κάτι στο οποίο συνηγορεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Πέρα από το ψηφιδωτό όμως, το οποίο δεν απέφυγε τις δαγκάνες της γραφειοκρατίας, αφού ενώ ανακαλύφθηκε από το καλοκαίρι του 2016, είναι ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ανασκαφής σχεδόν πέντε χρόνια μετά (υπήρξε σκανδαλώδης καθυστέρηση σε απαιτούμενη απαλλοτρίωση), απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του ευρύτερου προγραμματισμού για ενοποίηση των χώρων είναι να προχωρήσουν οι ανασκαφές για πλήρη ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού και να ανοίξει ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού είναι μελέτη και προσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και τον Δήμο Λάρνακας.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.