Στον αέρα τα αποχετευτικά τριών περιοχών – Πέρασαν οκτώ χρόνια και ακόμη ψάχνονται…

Στον αέρα τα αποχετευτικά Δαλιού, Πέρα Χωριού και Λυμπιών

Φωτογραφία Αρχείου

Σε αδιέξοδο οι διεργασίες για τα έργα σε ό,τι αφορά την ανάγκη επέκτασης του αποχετευτικού συστήματος της Λευκωσίας στο Δήμο Ιδαλίου και στις κοινότητες Πέρα Χωριού Νήσου και Λυμπιών.

Οι διαφωνίες του Συμβούλιου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) με τους Συμβούλους Μηχανικούς έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στασιμότητα στα έργα που αφορούν εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου, που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 200 χλμ (140 χλμ στο Δήμο Ιδαλίου, 30 χλμ στις κοινότητες Πέρα Χωριού- Νήσου και Λυμπιών έκαστος), με το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος να είναι περίπου σε 40 εκ. ευρώ.

Το ΣΑΛ διατηρεί σύμβαση με εξωτερικούς Συμβούλους Μηχανικούς, την οποία επικαλούνται, υποστηρίζοντας ότι είναι δική τους ευθύνη η μελέτη, ο σχεδιασμός και η επίβλεψη του έργου (επικαλούνται πρόνοια βάσει της οποίας θα πρέπει να πληρωθούν για την εργασία αυτή πέραν των €2 εκ.). Όμως οι σχέσεις ΣΑΛ και Συμβούλων Μηχανικών έχουν έρθει σε ρήξη, με το ΣΑΛ να έχει αποφασίσει μονομερώς τον τερματισμό του συμβολαίου, κάτι που δεν αποδέχονται οι Σύμβουλοι Μηχανικοί. Σε μια προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου στις τρεις περιοχές, κάτι που επείγει λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και προστίμων, καταβάλλονται προσπάθειες όπως γίνει παράκαμψη των Συμβούλων Μηχανικών και του ΣΑΛ και να αναλάβει την υλοποίηση του έργου το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Σύμφωνα με την πρόταση, το κόστος υλοποίησης του αποχετευτικού θα επιμεριστεί στο Δάλι 100%, στο Πέρα Χωριό 20% από το ΣΑΛ και 80% από το ΤΑΥ και στα Λύμπια 100% από το ΤΑΥ. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή φαίνεται να προσκρούει σε νομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει στασιμότητα.

Η συμπλήρωση σχεδιασμού των έργων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, η προκήρυξη προσφορών μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, η υπογραφή συμβάσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες αρχές του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2026. Αν δεν ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αναμένεται βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, δήλωσε στη «Χ» ότι τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει από το 2012, όμως αναβλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης. Το Δάλι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, είπε, καθώς ελλείψει του αποχετευτικού υπερχειλίζουν οι λάκκοι και ο Δήμος «κυνηγά» τους δημότες για να τους καθαρίζουν, ενώ δέχεται παράπονα από τους δημότες που αναγκάζονται να καθαρίζουν τους λάκκους πολύ συχνά και να έχουν οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν όλο το ποσό. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα οι δημότες του Δαλιού θα επωμιστούν μεγάλες φορολογίες για να καλυφθεί το ποσό των €26 εκ., με τον δήμαρχο κ. Καλλένο να δηλώνει ότι αυτό είναι μεγάλη αδικία και ο δήμος έχει ζητήσει και ασκεί πιέσεις ούτως ώστε το κράτος να συμβάλει οικονομικά για το αποχετευτικό του Ιδαλίου με χορηγία.

Ο κοινοτάρχης Λυμπιών, Μιχάλης Γεωργίου, δήλωσε στη «Χ» ότι το αποχετευτικό στα Λύμπια είναι ένα έργο που αναμένουν να γίνει από το 2012 όμως ναυάγησε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το έργο θα προχωρήσει καθώς, όπως τόνισε, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με υπερχειλίσεις των λάκκων, αλλά και λόγω του υπεδάφους που χαρακτηρίζει την περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοτάρχη Πέρα Χωριού, κ. Ιωάννη Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και πως βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 10 χρόνια.

Ειρηναίος Πίττας