Στον αέρα το ΓεΣΥ με το όχι του ΠΙΣ

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τον τομέα της Υγείας, αφού μετά την προχθεσινή απόφαση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου σε σχέση με το ΓεΣΥ, τη διακοπή του διαλόγου με τον ΟΑΥ και τις προϋποθέσεις που βάζουν, φαίνεται ότι όλα είναι στον αέρα.

Μοναδική περίπτωση να συναινέσουν οι γιατροί, εάν ικανοποιηθούν οι πέντε προϋποθέσεις, επανέλαβε χθες στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου. Επίσης, όπως είπε ο κ. Αγαθαγγέλου, θα καταθέσει τις προτάσεις του ΠΙΣ εκ νέου στην πολιτική ηγεσία για να αρχίσει ξανά διάλογος και να βρεθούν λύσεις.

Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει η όλη προσπάθεια, δήλωσε την ετοιμότητα να μεσολαβήσει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και ΟΑΥ και ΠΙΣ να εμπλακούν σε ειλικρινή διάλογο, αφενός μεν για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του ιατρικού κόσμου, αφετέρου δε για να διατηρηθεί η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ που είναι το αποτέλεσμα της συναντίληψης των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αποτυπώνεται στην ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων τον Ιούνιο του 2017.

Εντός των επόμενων ημερών προτίθεται να καλέσει και τις δύο πλευρές σε συνάντηση υπό την προεδρία του. Τώρα σε ό,τι αφορά τις πέντε προϋποθέσεις όπως τις θέτει ο ΠΙΣ, αυτές αφορούν την αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαιτείται, επίσης, η εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι είναι προϋπόθεση η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όσον αφορά τον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ, ζητείται καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.

Επιπλέον, ζητείται εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ζητείται ακόμα ο καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και ο σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου. Επίσης οι γιατροί θέλουν ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Παράλληλα, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι, όπως είναι ο νόμος σήμερα, είναι ανεφάρμοστος και θα αποτύχει. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο για χάρη του διαλόγου», προσθέτοντας πως «τα περιθώρια είναι στενά και επιτέλους πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις».

«Το ΓεΣΥ, όπως προτάθηκε, αν εφαρμοστεί, δυστυχώς θα καταρρεύσει», πρόσθεσε. Πάντως ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι αρκετά από τα ζητήματα που θέτει ο ΠΙΣ είναι έκτος του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ούτε και η αξίωση να υπάρξει εγγύηση για το ελάχιστο ποσό αμοιβής.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.