Στον αέρα το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Το απορρίπτουν όλες οι κοινότητες πλέον και οι ιδιοκτήτες γης

«Μετά από 10 χρόνια πειραματισμών και προσπάθειας να συγκεράσουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι σε αδιέξοδο». Το 2013 η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κατάργησε την πολιτική που είχε καθοριστεί για τις ιδιωτικές περιουσίες στις κοινότητες του Ακάμα που προέβλεπε ανταλλαγή – αποζημίωση και μεταφορά συντελεστή δόμησης, υποσχόμενη την εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου που θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Λίγο πριν την εκπνοή της 2ης θητείας, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι σε αδιέξοδο.

Πάρα τις διακηρύξεις των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας ότι το Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών, η αλήθεια είναι πως το Τοπικό Σχέδιο βρίσκεται πλέον στον αέρα. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής, όλες οι υπουργικές υποσχέσεις προς τις κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης είναι στον αέρα. Η Περιβαλλοντική Αρχή έβαλε φρένο στην πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας αλλά και σε πρόνοιες που προέβλεπαν αξιοποίηση ιδιωτικών τεμαχίων που είναι σε ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συμπεριλάβει στο Τοπικό Σχέδιο τις απόψεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, η δημοσίευσή του καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Ήδη ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης απορρίπτει το Τοπικό Σχέδιο και καλεί τις υπόλοιπες κοινότητες να κάνουν το ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες κοινότητες, πλην της Ίνειας, ήταν υπέρ του Τοπικού Σχεδίου όπως και ο σύνδεσμος ιδιοκτητών και δήλωναν ικανοποιημένοι από τις πρόνοιές του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», οι κοινότητες ετοιμάζουν κοινή επιστολή που θα σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα ζητούν να μη δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο και να παραμείνει η δήλωση πολιτικής του 1997! Μάλιστα, καθόρισαν σύσκεψη για αύριο το απόγευμα.

Στροφή από τις κοινότητες…

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης με ανακοίνωσή του καλεί όλες τις κοινότητες να απορρίψουν το Τοπικό Σχέδιο, ώστε να μην εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας  ότι προτιμά να παραμείνει η Δήλωση Πολιτικής του 1997. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι για ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτικών τεμαχίων γης δεν θα δοθούν καθόλου αναπτυξιακά δικαιώματα και η Περιβαλλοντική Αρχή απαγόρευσε το δικαίωμα μεμονωμένης κατοικίας και ακόμη τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, ενώ με τους όρους για μελέτες στη ζώνη προστασίας της παραλίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης στις παραλιακές περιοχές του Νέου Χωριού και των άλλων κοινοτήτων Ίνειας και Αρόδων. Προστίθεται ότι με αυτές τις καταστροφικές, όπως τις χαρακτηρίζει, πρόνοιες και τους δεσμευτικούς όρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, το Νέο Τοπικό Σχέδιο, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, δεν είναι αποδεκτό από τον Σύνδεσμο και απορρίπτεται.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.