Στον αναπνευστήρα ο τουρισμός, αλλά λιγοστεύει και το οξυγόνο!


Του Γιάννη Κακαρή

Οι δύσκολες μέρες για τον κυπριακό τουρισμό δεν έχουν παρέλθει, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και δεν θα επέλθει πλήρως πριν το 2023 ή και το 2024.

Ο τουριστικός τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Αρκετές είναι οι χιλιάδες των οικογενειών οι οποίες ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό, ενώ πολλοί άλλοι εργάζονται σε παρεμφερείς κλάδους. Κυρίως στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου, με τους κατοίκους να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον Τουρισμό.

Τα μέτρα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας λόγο κορονοϊού έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό, αφού η απαγόρευση των πτήσεων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επέτρεψε την κάθοδο τουριστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δείχνουν μείωση των εσόδων για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σχεδόν 90% σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον Τουρισμό υπολογίζονται σε €164,5 εκ. σε σύγκριση με €1.425,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 88,5%. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο 2020 έφθασαν τα €42,5 εκ. σε σύγκριση με €422,0 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 89,9%. Η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για τον Ιούλιο 2020 ανήλθε σε €654,06 σε σύγκριση με €765,84 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 14,6%. Επίσης, η κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη τουριστών για τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 σημείωσε μείωση 45,5% (από €80,61 σε €43,90).

 

Στα χείλος της καταστροφής δεκάδες οικογένειες και επιχειρήσεις

Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία εστιατόρια και άλλους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Οι επηρεαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, τότε θα καταστραφούν εκατοντάδες οικογένειες και επιχειρήσεις, κάτι που θα παρασύρει και την οικονομία. Κάλεσαν την Πολιτεία να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί στις δυσκολίες. Μάλιστα, εκφράζουν την απόγνωσή τους διερωτώμενοι πώς μπορεί κάποιος να ζήσει και να πάρει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι με το επίδομα να είναι μόλις €500.

 

Όλοι υποφέρουν στις τουριστικές περιοχές…

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας και Αμμοχώστου, Νίκου Σταμάτη, ο οποίος υπέδειξε ότι «ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου ζει από τον Τουρισμό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην υποφέρει σήμερα». Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι οι περιοχές που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό -έως και καθολικά- είναι οι περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και της Πάφου.

 

Τραπεζικές δόσεις και ενοίκια

Επικεντρώθηκε στα θέματα των ενοικίων αναφέροντας ότι πρέπει να επιλυθεί δίκαια. Έχει να κάνει με τις δόσεις δανείων και θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα για αναστολή των δόσεων. Διερωτήθηκε κάποιος που είναι ακόμα κλειστός, πώς μπορεί να πληρώνει τραπεζικές δόσεις και ενοίκια. Επίσης, ανέφερε ότι θα έπρεπε η Βουλή από την αρχή της πανδημίας να τροποποιούσε τη φορολογική πολιτική, αφού διαφάνηκε πολύ έγκαιρα ποια επαγγέλματα και επιχειρήσεις θα κερδοσκοπούσαν και να φορολογούνταν με άλλους συντελεστές προς όφελος των πληγέντων.

 

«Πιθανόν να μην ανοίξουμε ξανά»

Από την επαρχία Πάφου οι επηρεαζόμενοι ανέφεραν ότι το επίδομα των €500 δεν είναι ποσό με το οποίο μπορεί να ζήσει μια οικογένεια. Εκ μέρους των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής της επαρχίας Πάφου, ο Πάμπος Αλεξάνδρου χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη στήριξη του κλάδου, αφού οι πλείστοι πιθανόν να μην ανοίξουν ξανά τα υποστατικά τους. Οι επηρεαζόμενοι ζητούν την έμπρακτη στήριξη του κράτους με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ζητούν: Παράταση της αναστολής δόσεων τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, πάγωμα εξώσεων για 3 χρόνια, επιμερισμό των ενοικίων κατά 1/3 σε ενοικιαστές/ενοικιαζόμενους/κράτος και η μείωση των δημοτικών φόρων να ανταποκρίνεται στον κύκλο εργασιών τής κάθε επιχείρησης.

Επίσης, σημειώνουν ότι πρέπει να κηρυχθούν ως πληγείσες περιοχές, κάτι το οποίο φαίνεται να προωθείται από τους βουλευτές των εν λόγω επαρχιών.

 

«Να μελετηθεί η κήρυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου ως πληγείσας περιοχής»

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι η «ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι στον αναπνευστήρα και το οξυγόνο τελειώνει. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα». Σημείωσε ότι το 80% των ανθρώπων απασχολείται τους καλοκαιρινούς μήνες στην τουριστική βιομηχανία. Όπως ανέφερε ο Ν. Κέττηρος, έχει ζητηθεί να εκπονηθεί ξεχωριστό σχέδιο για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου γιατί το πρόβλημα είναι πολύ διαφορετικό από τις άλλες επαρχίες, αφού η περιοχή μπορεί να επιβιώσει μόνο από τον τουρισμό. Επεσήμανε ότι οι άλλες επαρχίες έχουν μια πόλη και μια δημόσια υπηρεσία στην οποία κόσμος εργάζεται και έχει σταθερά εισοδήματα. Επίσης, ζήτησε να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η περιοχή ως πληγείσα.

 

 

 

Ελάχιστος αριθμός ξενοδοχείων θα μείνουν ανοικτά

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι εκφράζουν αγωνία αφού η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία θα κλείσουν μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της επαρχίας Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ελάχιστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά και ότι η πανδημία δεν αφήνει περιθώρια προγραμματισμού, αφού οι χώρες αλλάζουν συνεχώς κατηγορία, σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα. Σχετικά με την πληρότητα, ανέφερε ότι σε σύγκριση με το 2019 είναι μειωμένη κατά 80-85%.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Πάφο ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Θάνος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε το 2020 ως την «πιο δύσκολη χρονιά εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πληρότητας, αλλά και λόγω της αδυναμίας προγραμματισμού». Πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα τον Νοέμβριο να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους, σημείωσε ότι αρκετά ξενοδοχεία ξεκίνησαν ήδη να κλείνουν και το χειμώνα αναμένεται ότι θα παραμείνουν ανοικτά μόλις το 10% των ξενοδοχείων. Σημείωσε ότι σε σχέση με το 2019 η μείωση στις πληρότητες είναι κοντά στο 90%, ενώ η μείωση των εσόδων ξεπερνά το 90%. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού δεν ξέρουν ποιο θα είναι το αύριο. Επίσης, υπέδειξε ότι «είναι δύσκολο για όλους, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ορεινών Θέρετρων, Ανδρέας Μαντάλας, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από άλλες επαρχίες, αφού παρά την πανδημία ο κόσμος επισκέπτεται τα ορεινά θέρετρα λόγω και των σχεδίων του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Εργασίας.

 

Αυξημένα κίνητρα για ειδικές μορφές τουρισμού

Η Κύπρος καλείται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών με στόχο να έχουμε τουρισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 ξεκίνησε να υλοποιείται. Για τη διετία 2021-22 οι προσπάθειες θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ούτως ώστε ο τουριστικός μας τομέας να είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2023-24. Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα δοθούν αυξημένα κίνητρα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίες θα μπορέσουν να ελαφρύνουν το πρόβλημα εποχικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Επίσης, το Υφυπουργείο επεξεργάζεται εξειδικευμένα σχέδια χορηγιών για αναβάθμιση υλικών όπως τραπέζια, κάλαθοι, ομπρέλες, της προσβασιμότητας και των δημοσίων χώρων υγιεινής. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί αυθεντική διαδρομή μέχρι 300 χιλιομέτρων στα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές, η οποία θα προβάλλεται ψηφιακά, δίδοντας έτσι την ευκαιρία σε ταξιδιώτες να επιλέξουν εξατομικευμένες εμπειρίες για τις διακοπές τους και να κάνουν κρατήσεις διαδικτυακά. Ακόμα, θα εδραιωθούν περαιτέρω διάφορα πρότυπα πιστοποίησης του Υφυπουργείου, όπως Cyprus Wine Routes, Cyprus Breakfast, Taste of Cyprus κ.τ.λ. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν και άλλα πρότυπα πιστοποίησης, όπως σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος «Eco-sites», χωριά με ιδιαίτερη αισθητική και κάβες της κουμανδαρίας.

Πέραν των πιο πάνω το Υφυπουργείο θα επιδιώξει την προώθηση νομικού πλαισίου για επισκέψιμα αγροκτήματα, ούτως ώστε να επιτρέπεται πλέον η διαμονή σε οινοποιεία και άλλου είδους επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής, την εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, για αναπαλαίωση σπιτιών στα ορεινά, στην ύπαιθρο και στις ακριτικές περιοχές, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στην Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού. Εξεύρεση επίσης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, για αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα σε χωριά και κοινότητες.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News