Στον αναπνευστήρα η περιοχή Μιτσερού – Σήμερα πάνε στο Προεδρικό οι κοινοτάρχες

Σήμερα πάνε στο Προεδρικό οι κοινοτάρχες ζητώντας ανάκληση εγκατάστασης ασφαλτικού

 

Το φλέγον ζήτημα των εργοστασίων ασφάλτου θα απασχολήσει σήμερα, αφού πρόκειται να διεξαχθούν δύο διαφορετικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αρχίζοντας με τη Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ενώ στη συνέχεια θα δει τους κοινοτάρχες της περιοχής Μιτσερού.

«Σήμερα δεν θα ακούσουμε, αλλά θα μας ακούσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κοινοτάρχης Αγροκηπιάς Σωτήρης Κυριάκου.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι οι κοινότητες δεν πρόκειται να αποδεχθούν επιπλέον επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής με οχληρές αναπτύξεις. Περιέγραψε δε τις δυσκολίες της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής που δεν μπορούν ήδη να κάτσουν έξω στις βεράντες τους ή να απλώσουν την μπουγάδα τους σε εξωτερικό χώρο. «Δεν έχει σπίτι που να μην έχει στεγνωτήριο ρούχων». Είναι η ρύπανση και η δυσοσμία από τις κτηνοτροφικές μονάδες, από τα δύο μοναδικά σφαγεία της Κύπρου, τις λίμνες ανεπεξέργαστων χοιρολυμάτων, τα μεταλλεία, καθώς κι ο νέος κίνδυνος ρύπανσης με τοξικούς ρύπους.

Φαίνεται ο βιασμός της γης μας από τα μεταλλεία και τη ζημιά που έχει γίνει ανεπανόρθωτα στο φυσικό περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Κυριάκου, προσθέτοντας ότι η περιοχή είναι ήδη όλη στον αναπνευστήρα.

«Πρέπει να αντιληφθεί ο Πρόεδρος ότι λειτουργούν πέραν των 70 οχληρών αναπτύξεων, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί και άλλες. Από τη στιγμή που έλαβαν πολιτικές αποφάσεις για μετακίνηση των εργοστασίων προς εξυπηρέτηση άλλων, δεν θα το δεχθούμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Παράλληλα, επιβάλλεται, όπως είπε, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης ασφαλτικού σε μια περιοχή όχι μόνο άκρως βεβαρημένη, αλλά και χωροταξικά ακατάλληλη, αφού η απόσταση από τα σπίτια είναι μόνο 2 χλμ, η ίδια απόσταση, αναφέρει ο κ. Κυριάκου, όπως και στον προηγούμενο χώρο που βρισκόταν το ασφαλτικό, σημειώνοντας ότι είναι ανεξήγητο γιατί έχει επιλεγεί η περιοχή τους για εγκατάσταση του ασφαλτικού.

Τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων γύρω από την περιοχή Μιτσερού επιβεβαιώνονται και μέσα από σχετικές αξιολογήσεις επιστημόνων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου ανάφεραν ότι η υφιστάμενη όχληση στην περιοχή Μιτσερού είναι ήδη σε ψηλά και μη-αποδεκτά επίπεδα για την καθημερινότητα των κατοίκων. «Η άμβλυνση της υφιστάμενης όχλησης σε αποδεκτά όρια για διασφάλιση της ποιότητας ζωής ήταν και εξακολουθεί να είναι προϋπόθεση πριν τη λειτουργία οποιουδήποτε νέου έργου. Από όσα γνωρίζουμε, καμιά ενέργεια άμβλυνσης δεν έχει γίνει επί του εδάφους μέχρι στιγμής».

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.