Όχι στον αυταρχισμό. Η δημοκρατία δεν αναστέλλεται – Έδωσαν το «παρών» τους περισσότερες από 7 000 κόσμου

Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε και έληξε η χθεσινή μεγαλειώδης πορεία στη Λευκωσία ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης.

Παρά την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και της Αστυνομίας να εκφοβίσει τον κόσμο ώστε να μην παραστεί στη χθεσινή πορεία, εντούτοις έδωσαν το «παρών» τους περισσότερες από επτά χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο πάρκο Τσικουρή παρά το άνοιγμα Κολοκάση.

Η συγκέντρωση στο χώρο ήταν προγραμματισμένη για τις 4:00 το απόγευμα, όμως ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται πολύ πιο νωρίς.

Από νωρίς επίσης υπήρχε στην περιοχή ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία δεν έφερε την αντιδιαδηλωτική εξάρτυση, όπως την προηγούμενη φορά. Παρακολουθούσαν διακριτικά τη συγκέντρωση, παρατηρούσαν τις κινήσεις των πολιτών και κατέγραφαν τα συνθήματα που εκφωνούνταν.

Όταν ξεκίνησε η πορεία, οι αστυνομικοί, λόγω του όγκου των διαδηλωτών, περιορίστηκαν στην εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και στο κλείσιμο των παράδρομων για την τροχαία κίνηση από τα σημεία που περνούσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία δεν εμφάνισε το υδροβόλο «Αίαντας», το οποίο κράτησε μακριά από τους δρόμους που θα διέρχετο η πορεία.

152698470 2800545713541164 7443980811408376284 o1

Η πορεία ξεκίνησε από το χώρο συγκέντρωσης με κατεύθυνση προς το κτίριο της Βουλής, κάνοντας μικρή στάση εκεί, στην πλαϊνή πλευρά και συνέχισαν προς το Μουσείο και το άγαλμα Μάρκου Δράκου, επιστρέφοντας στο σημείο της εκκίνησης. Περνώντας από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου.

x9 scaled

Τα συνθήματα

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και κανένας από τους πορευθέντες δεν έδωσε την παραμικρή αφορμή στην Αστυνομία για να επαναλάβει τη δράση του προπερασμένου Σαββάτου.

Στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν άλλο τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την προσπάθεια που επιχειρείται για φίμωση της αντίθετης άποψης, τραγουδούσαν πολιτικά τραγούδια με τη συνοδεία τυμπανιστών.

Τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν κυρίως «ΩΣ ΔΑΜΑΙ με την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, ΩΣ ΔΑΜΑΙ με τη διαφθορά», «Τέλος στη διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων», «Άμεσα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτητών ασύλου που επηρεάζονται από την πανδημία», «Τέλος στον πόλεμο εναντίον του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού», «Τέλος στην απαγόρευση διαδηλώσεων», «Τέλος στην αστυνομική βία και άμεση απόσυρση της φονικής αύρας νερού με την ευφάνταστη ονομασία Αίαντας από τους δρόμους μας», «Άμεση απόσυρση κατηγοριών για τους 11 συλληφθέντες της 13ης Φλεβάρη», «Θα αντισταθούμε στη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου και του περιβάλλοντος», «Θα αντισταθούμε στον αυταρχισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα», «Θα ανοίξουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν».

16031199a925761

Με τάξη και μέτρα προστασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι από προχθές οι οργανωτές εξέδωσαν οδηγίες προς τους διαδηλωτές για το τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την πορεία, όπως διάφορα διαλύματα για προστασία από τυχόν επίθεση από χημικά. Υπήρχε επίσης σαφέστατη προτροπή για να φοράνε όλοι τις μάσκες τους, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης και της πορείας οι οργανωτές καλούσαν συνέχεια τους διαδηλωτές να κρατούν αποστάσεις.

Η πορεία διαλύθηκε όπως ξεκίνησε, συγκροτημένα, από το σημείο που ξεκίνησε, στο πάρκο παρά το άνοιγμα Κολοκάση.

Στις 6:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και στη Λεμεσό, η οποία ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με τη συγκέντρωση και την πορεία που έγινε στη Λευκωσία. Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από το Διοικητήριο στην οδό Ανεξαρτησίας κρατώντας κεριά, ενώ μετέφεραν και φέρετρο που, όπως ανέφεραν, συμβολίζει «την ελευθερία που μας σκότωσαν».

Μαζική προσέλευση στην πορεία κατά του αυταρχισμού και της διαφθοράς στη Λευκωσία (Βίντεος&Φώτος)

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.