Στον αυτόματο πιλότο

Της Ελένης Μαύρου

 

Θυμάστε που, κάπου μέσα στον Ιούλη, μας έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «η κυπριακή κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που νωρίς άρχισε να λαμβάνει μέτρα για προστασία του συνόλου του κυπριακού λαού από τον κορονοϊό»; Τα μέτρα αυτά τα βλέπουμε στην πράξη τώρα, περισσότερο από 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στην Κύπρο! Θυμάστε που τον Μάρτη μας έλεγε ο Υπουργός Υγείας ότι «πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, που είναι η ναυαρχίδα και αυτά που καλούνται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορονοϊού»; Οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στην Κύπρο αναμέναμε ότι θα είχαν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα, ώστε το Υπουργείο Υγείας να μπορεί να χειριστεί τις αυξημένες ανάγκες για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης -για να υπάρχει επάρκεια κλινών, για να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων…

Αμ δε! Οι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας προειδοποιούν ότι η πίεση για το σύστημα υγείας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, είναι στα όρια της πληρότητάς του. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αυξήθηκαν οι κλίνες της εντατικής μονάδας, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές να τη στελεχώσουν, την ώρα που δρομολογείται η φιλοξενία εκεί ασθενών που θα νοσήσουν από τον ιό και από άλλα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει ότι η υποστελέχωση, ιδιαίτερα στα τμήματα πρώτων βοηθειών, είναι επικίνδυνη. Οι ίδιοι γιατροί που τρέχουν να περιθάλψουν πολυτραυματίες, έχουν ταυτόχρονα επαφή με ασθενείς οι οποίοι πιθανόν να είναι κρούσματα κορονοϊού. Οι καταγγελίες της ΠΑΣΥΝΟ αναφορικά με ψυχικά ασθενείς που βρίσκονται θετικοί στον ιό προκαλούν ντροπή. Αρκετές φορές οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ και αντί να μεταφερθούν σε νοσηλευτήριο, όπως προνοούν τα πρωτόκολλα, παραμένουν εκτεθειμένοι σε ακατάλληλους χώρους. Οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στην Κύπρο αναμέναμε ότι θα είχαν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα, ώστε να στηριχτούν στην καθημερινότητά τους οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι -δημιουργία, για παράδειγμα, κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον για τις ομάδες υψηλούς κινδύνου και ηλικιωμένων… Αμ δε! Φοβίζει η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε οίκους ευγηρίας μόνο την τελευταία βδομάδα. Απέτυχε το κράτος να προστατεύσει τους ανθρώπους που ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτής της προστασίας. Η πανδημία κατέστησε εμφανές το μέγεθος της απαξίωσης και εγκατάλειψης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Οι λειτουργοί υγείας δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις και όχι μόνο. Σε αυτούς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας. Αυτούς που ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος τούς έλεγε, όταν απεργούσαν το 2016, «αν δεν τους αρέσει ας ψάξουν δουλειά αλλού»! Τα ιδεολογήματά τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, τις περικοπές εκατομμυρίων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, την απαξίωση των επαγγελματιών υγείας, τα πληρώνουμε σήμερα με ανθρώπινες ζωές. Υστερόγραφο: Ενδεικτική ήταν η δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τα έκτροπα στη Λεμεσό το περασμένο Σάββατο. Η Λεμεσός έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο και η αρμόδια υπουργός διερωτάτο αν η απαγόρευση των συναθροίσεων περιλαμβάνει και τις διαδηλώσεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy