Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενεγράφησαν τα «Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα»

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενεγράφησαν τα «Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα» μετά από αίτηση που υπέβαλαν οι Δήμοι Αθηένου, Λευκονοίκου, Ακανθού, Κυθρέας και άλλων Κοινοτήτων και οργανισμών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ψωμί, τους λειτουργικούς άρτους και τη βασιλόπιττα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηένου, τον Δήμο Ακανθού, τον Δήμο Λευκονοίκου, τον Δήμο Κυθρέας, τις κοινότητες Παλιομετόχου, Πισσουρίου και Δοράς, τον Όμιλο Κοιλανιωτών, το Μουσείο Μύλοι Χατζηγιώρκη και την Πρώην Ανώτερη Ερευνήτρια Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Θεοφανώ Κυπρή, μετά από εκτενή έρευνα ετοίμασαν την αίτηση για εγγραφή του στοιχείου «Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα» στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Αναφέρεται ότι «η αίτηση εξετάστηκε από την Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου και τον Δεκέμβριο 2022 ανακοινώθηκε η έγκριση και η εγγραφή του στοιχείου από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO».

Στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα «συγκαταλέγονται τα ζυμώματα που συνδέονται με τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως το ψωμί, οι λειτουργικοί άρτοι, όπως τα πρόσφορα, η παννυχίδα και τα κούμουλλα, που ζυμώνονται για τις γιορτές των αγίων μας και για τα μνημόσυνα, καθώς και τα παρασκευάσματα όπως γεννόπιττες, βασιλόπιττες, αθθρωπούδκια, ζεμπιλούδκια και άλλα», προστίθεται.

Τα συγκεκριμένα ζυμώματα, διευκρινίζεται, «παρασκευάζονται τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου για τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, αλλά και τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων η γέννηση, ο γάμος, ο θάνατος και οι γεωργικές εργασίες».

Ο Δήμος Αθηένου εκφράζει «συγχαρητήρια στους συναιτητές του και κυρίως το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για τον συντονισμό των υπηρεσιών που απαιτήθηκαν. Ο Δήμος δηλώνει πως θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο για τη διαφύλαξη της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.