Στον Γενικό Εισαγγελέα έκθεση παραπόνου κατά δ/ντή της Αγγλικής Σχολής

Συνεχίζεται η κρίση στη Σχολή με πειθαρχικές διαδικασίες

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται πλέον να αναλάβει δράση σε σχέση με παράπονα, τα οποία υποβλήθηκαν από αριθμό μελών της συντεχνίας της Αγγλικής Σχολής (ESSA) και αφορούσαν καταγγελίες σχετικά με διάκριση, εκφοβισμό και στοχοποίησή τους από τον διευθυντή της Σχολής λόγω της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας.


Όπως πληροφορείται η «Χαραυγή», το όλο θέμα που αφορά επιστολές που στάλθηκαν από πλευράς της διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2021 εξετάστηκε από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και με την ολοκλήρωση της διερεύνησης αποφασίστηκε όπως η σχετική έκθεση εξέτασης παραπόνου θα παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για δικές του ενέργειες αφού προκύπτει μεταξύ άλλων πως το περιεχόμενο της επιστολής επηρεάζει εργοδοτουμένους που είναι μέλη της ESSA. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σύμφωνα με σχετικά άρθρα της περί Συντεχνιών Νομοθεσίας οποιοσδήποτε παρενοχλεί ή εκφοβίζει, περιορίζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι είναι ένοχος αδικήματος και δύναται να διωχθεί ποινικά από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 52 καταγράφει: «Δεν άρχεται ποινική δίωξης δυνάμει του παρόντος Νόμου ειμή υπό του Γενικού Εισαγγελέως ή τη συστάσει ή τη εγγράφω συναινέσει αυτού».

Βέβαια πριν ακόμη ολοκληρωθεί η εξέταση τού εν λόγω παραπόνου η διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής επανήλθε με μια νέα κρίση να καταγράφεται. Αφού προηγήθηκαν πληροφορίες σχετικά με μεθοδεύσεις του διευθυντή για απόλυση τουλάχιστον 13 μελών του προσωπικού, άρχισε πειθαρχική διαδικασία εναντίον τριών συνδικαλιστριών της Συντεχνίας Προσωπικού Αγγλικής Σχολής, η οποία ζητά τερματισμό της διαδικασίας και προειδοποιεί για δυναμικά μέτρα. Να σημειώσουμε ότι ως ένδειξη καλής θέλησης και λόγω του θανάτου της  Υπουργού Εργασίας η συντεχνία βρίσκεται σε στάση αναμονής. Χθες ήταν προγραμματισμένη και συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε.

Πάντως από την πλευρά της η συντεχνία είχε διαμηνύσει «σε όσους έχουν παρακολουθήσει τις επίμονες προσπάθειες τού διευθυντή από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς για να υποσκάψει τη συντεχνία και το ρόλο της, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, αναμφισβήτητα προκαλεί, όμως, την οργή μας και δηλώνουμε ότι ως εργαζόμενοι δεν ανεχόμαστε άλλο το κλίμα εκφοβισμού και ποινικοποίησης του συνδικαλισμού, μέσα στο οποίο θέλει να διοικεί το Σχολείο ο διευθυντής της Σχολής».


Το όλο θέμα προκάλεσε πάντως την έντονη ανησυχία και της ΟΕΛΜΕΚ που κάλεσε τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα, αλλά και κομμάτων, με το ΑΚΕΛ να εγγράφει και σχετικό θέμα στη Βουλή προς συζήτηση.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.