Η Τουρκία επιδιώκει «επίλυση» εκτός της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της διεθνούς κοινότητας απευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό την απειλή του ανοίγματος και του εποικισμού της Αμμοχώστου. Παράλληλα, κινητοποιείται και το ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση: Επαφές και επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο μέσω της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συναντήσεις και επαφές με τ/κ κόμματα και οργανώσεις που έχουν ήδη αντιδράσει στις απειλές για άνοιγμα των Βαρωσίων. Το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θέτει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς και στον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Ο κίνδυνος να χαθεί η Αμμόχωστος είναι προ των πυλών, καθώς η Τουρκία υλοποιεί τους σχεδιασμούς και τις απειλές της μέσω και του δικηγορικού συλλόγου της χώρας, που θεωρεί ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Σύλλογος στα συμπεράσματά του από τη συνάθροιση/συζήτηση που έγινε πριν μια βδομάδα στα Βαρώσια θεωρεί ως το πιο αρμόδιο όργανο/μέσο για να γίνει αυτό το άνοιγμα την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που έχει αναγνωριστεί ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και από το ΕΔΑΔ. «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα, με τρόπο που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των κατοίκων και όσων έχουν δικαιώματα στα κλειστά Βαρώσια πριν από το 1974», αναφέρει.

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο προσοχής η ανάλυση από πλευράς του Λέκτορα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νίκου Μούδουρου, ότι η Τουρκία επιδιώκει να προωθήσει «επίλυση» βασικών ζητημάτων του Κυπριακού χωρίς να τεθούν στο πλαίσιο της συνολικής και περιεκτικής επίλυσης του προβλήματος.  Κεντρικό σημείο αυτής της αντίληψης -τόνισε στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή»- είναι «η ενθάρρυνση μέτρων και πολιτικών που θα απευθύνονται απευθείας σε Ελληνοκύπριους χωρίς την αντιπροσώπευσή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, είναι και η διεύρυνση της αρμοδιότητας της επιτροπής αποζημιώσεων για τις περιουσίες εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».

Περιουσίες και «επιτροπή αποζημιώσεων»

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΚΕΕ, Οζκουζάν Χασίπογλου, υπάρχουν 281 αιτήσεις Ελληνοκύπριων προσφύγων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για την περίκλειση Αμμόχωστο. Ο ίδιος είπε ότι 193 ζητούν την επιστροφή της περιουσίας τους και 87 ζητούν αποζημίωση και επιστροφή των περιουσιών στην «ΤΔΒΚ».

Εκείνο πάντως που συστήνεται από νομικούς στους Ε/κ πολίτες, αν θα προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, δεν είναι να προσφύγουν για αποζημίωση, αλλά για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους. Από νομικούς όπως ο Αχιλλέας Δημητριάδης συστήνεται φορτικά στους Βαρωσιώτες να επικαιροποιήσουν τους τίτλους των εταιρειών τους και να μεταφέρουν τα δικαιώματα στους κληρονόμους για όσους τυχόν ιδιοκτήτες απεβίωσαν. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «πρέπει να υπάρξει μια γραμμή άμυνας σε περίπτωση ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου», η οποία εδράζεται στις βεβαιώσεις ιδιοκτησίας που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς.

Όπως εξήγησε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, κάνοντας μια ομαδική προσφυγή για τα 425 τεμάχια τα οποία συνιστούν το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, δημιουργείται γραμμή άμυνας στην προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιουσίες.

Τούρκος αξιωματούχος αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Τουρκία δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου που έγιναν στην Ουάσινγκτον για τα σύνορα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Άστρα», Δημήτρη Αγάδη, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας για τα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορα του Υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγκατάι Ερσιές, μιλώντας σε φόρουμ στην αμερικανική πρωτεύουσα ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, ενώ με διπλωματικό τρόπο εξέφρασε αμφιβολία ως προς την ορθότητα των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης με την Τουρκία. Ο Ερσιές κατηγορείται στην Τουρκία μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου της ομιλίας του, ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη θεώρηση για τη Γαλάζια Πατρίδα. Η ομιλία του Ερσιές έγινε στις 18 Φεβρουαρίου, αλλά οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της ομιλίας τώρα γίνονται γνωστές στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ από τη Ν. Υόρκη, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιούνιο η ανάρτηση των συντεταγμένων του τουρκο-λιβυκού μνημονίου στη σχετική ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) υπέγραψαν το μνημόνιο στις 27 Νοεμβρίου, ωστόσο, καθώς δεν είναι συμβεβλημένα μέρη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) η διαδικασία για τη δημοσιοποίησή του προβλέπεται από το άρθρο 102 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών: «Κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε μέλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να καταχωρισθεί το συντομότερο δυνατόν στη Γραμματεία και να δημοσιευθεί από αυτήν».

Νίκη Κουλέρμου