Στον κατάλογο της UNESCO το κλέφτικο και το παπουτσόσυκο

«Χάσαμε» τα κουπέπια - Ποια τα 11 προϊόντα που εξασφάλισαν προέγκριση για εγγραφή Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Προέγκριση για εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν εξασφαλίσει 11 εγχώρια προϊόντα, ανάμεσά τους το οφτό κλέφτικο και τα παπουτσόσυκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων κάνει αγώνα δρόμου για να εγγράψει διάφορα φαγητά στον εθνικό κατάλογο της UNESCO, με την ελπίδα πως η εθνική επιτροπή θα τα προωθήσει στον παγκόσμιο κατάλογο. Και αυτό μετά την εγγραφή των κουπεπιών (ντολμαδάκια) από το Αζερμπαϊτζάν τα οποία και ήδη έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO.

Ποια είναι τα 11 προϊόντα 

H Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ανακοίνωσε πως έχουν προεγκριθεί 11 προϊόντα για υποβολή πλήρους αίτησης για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για:

  • Κουμανδαρία (παραγωγή και παραδοσιακές πρακτικές)
  • Την ελιά (καλλιέργεια, παράγωγα, χρήσεις)
  • Τον γαλακτοκομικό πολιτισμό της Κύπρου
  • Το παραδοσιακό οφτό (κλέφτικο) της Κύπρου
  • Tα παπουτσόσυκα
  • Tα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα και ζυμώματα Ριζοκαρπάσου
  • Tα παραδοσιακά ζυμώματα Μεσαορίας
  • Tην τέχνη της υφαντικής στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας
  • Tην κατασκευή σκάφης για ζύμωμα ψωμιού
  • Αγία και Μεγάλη Παρασκευή στο Κοιλάνι (κατά τη βραδινή ακολουθία του Επιταφίου) 
  • Tις κυπριακές φωνές.

Κάποια από αυτά ίσως να προωθηθούν και στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO δέχεται κάθε χρόνο αιτήσεις από δήμους, κοινότητες, συνδέσμους, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για την εγγραφή στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου είναι η καταγραφή και διατήρηση των ζωντανών παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου. Κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων από ειδική επιτροπή, τα στοιχεία που πληρούν τα κριτήρια προστίθενται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ορισμένα από αυτά ενδέχεται να προωθηθούν για εγγραφή στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ποια προϊόντα γράφτηκαν στον εθνικό κατάλογο

Στον Εθνικό Κατάλογο της Κύπρου έχουν ήδη εγγραφεί: το λευκαρίτικο κέντημα, τα τσιαττιστά, η μεσογειακή διατροφή, τα αρκατένα κουλούρια, το πανηγύρι του Κατακλυσμού, τα λαπηθιώτικα μαχαίρια – τσιακκούθκια, τα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια, οι κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί, το Καρναβάλι της Λεμεσού, τα θρησκευτικά πανηγύρια (με αιτητές τις εκκλησιαστικές επιτροπές), ο πολτός του σταφυλιού, τα πασχαλινά έθιμα και άλλα.

«Χάσαμε» τα κουπέπια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων, το Αζερμπαϊτζάν ενέγραψε τα κουπέπια (dolma) στην Unesco το 2017. Σημειώνει πως η παράδοση dolma είναι ένα σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με την προετοιμασία του παραδοσιακού γεύματος «dolma», το οποίο έχει τη μορφή μικρών γεμισμάτων (που περιέχουν κρέας, κρεμμύδι, ρύζι, μπιζέλια και μπαχαρικά) τυλιγμένα σε φρέσκα ή προψημένα φύλλα ή παραγεμισμένα σε φρούτα και λαχανικά. Το όνομα της παράδοσης προέρχεται από την τουρκική λέξη «dolma», που σημαίνει «γεμιστό». Το γεύμα μοιράζεται στις οικογένειες ή στις τοπικές κοινότητες, με διαφορετικές μεθόδους, τεχνικές και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του παραδοσιακού γεύματος από διαφορετικές κοινότητες. Η παράδοση είναι παρούσα σε ολόκληρη τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy