Στον κόσμο της Κύπρου ο πλούτος της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη

Το πολύτιμο Αρχείο τους καταγράφηκε, ψηφιοποιήθηκε, παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ και είναι προσβάσιμο στους ερευνητές και το ευρύ κοινό στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη

 

Τη δυνατότητα πρόσβασης στο πλούσιο Αρχείο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη, δύο σημαντικών ανθρώπων της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, του πνεύματος και γενικότερα του πολιτισμού, έχουν πλέον οι ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό. Κι αυτό μετά τη σχετική συμφωνία της Έλλης Παιονίδου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανέλαβε την αξιοποίηση και τη μόνιμη στέγαση του πολύτιμου Αρχείου του πολυβραβευμένου ζεύγους στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής της συμφωνίας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, αναγνώρισε και εξήρε το πολύ σημαντικό έργο της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη στον τομέα του Πολιτισμού, σημειώνοντας πως «ένας πλούτος της σύγχρονης πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της Κύπρου γίνεται προσβάσιμος στο κοινό μέσω της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Ευχαριστώντας την Έλλη Παιονίδου για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο ΤΕΠΑΚ για τη φύλαξη και αξιοποίηση του πολύτιμου Αρχείου που συγκέντρωσε με τον αείμνηστο σύζυγό της όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και τον διευθυντή και τα στελέχη της Βιβλιοθήκης για την πρωτοβουλία, ο Πρύτανης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα οργανωθεί σχετική εκδήλωση και ότι το υλικό του Αρχείου σύντομα θα είναι και διαδικτυακά προσβάσιμο.

Από την πλευρά της η Έλλη Παιονίδου εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και συγκίνησή της, γιατί, όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο ζωής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάπου σχεδόν 60 χρόνια που ζήσαμε μαζί με το σύζυγό μου και που ανοίξαμε το σπίτι μας σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, έχει μαζευτεί μέσα σε αυτό το Αρχείο που το αγαπούμε σαν παιδί μας και δεν θα θέλαμε να φύγει από την πόλη μας, τη Λεμεσό, όπου και οι δύο ανήκουμε».

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στο ΤΕΠΑΚ που αποδέχτηκε να ψηφιοποιήσει αυτό το τεράστιο Αρχείο και «επομένως αξίζει να έχει και το ζωντανό Αρχείο», η Έλλη Παιονίδου θύμισε ότι «η όλη ιστορία ξεκίνησε περίπου πριν από 8 χρόνια χάρη στον τότε δήμαρχο, Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και αρχίσαμε να καταγράφουμε το Αρχείο από τότε». Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον διευθυντή και τους εργαζομένους της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης για το σύνολο της βοήθειάς τους.

Σε δική του ομιλία ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Μάριος Ζέρβας, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό Αρχείο και ευχαρίστησε την Έλλη Παιονίδου «για την εμπιστοσύνη αλλά και την υπομονή που έδειξε όλον αυτόν τον καιρό μέχρι το πανεπιστήμιο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Αρχείο στους χώρους του», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Βιβλιοθήκη θα κάνει το παν για να αναδείξει αυτό το πολύτιμο υλικό.

Τονίζοντας ότι το Αρχείο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών αλλά και ταυτόχρονα διατηρεί την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, «αφού μέσα από τις φιλίες και στενές διασυνδέσεις της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη με σημαντικούς λογοτέχνες, ποιητές, μουσικούς και εικαστικούς κατάφεραν και ένταξαν την Κύπρο στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας», ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι  τα μεταδεδομένα του ψηφιοποιημένου Αρχείου θα διοχετευτούν μέσω της ψηφιακής πύλης του Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς Europeana.

Να σημειωθεί ότι το Αρχείο που καταγράφηκε με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των δωρητών και τη μεθοδική και επιστημονική δουλειά των ειδικών του ΤΕΠΑΚ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Το προσωπικό συγγραφικό αρχείο του Πανίκου και της Έλλης Παιονίδου, δημοσιεύσεις, αποκόμματα εφημερίδων, κριτικές, συνεντεύξεις, κείμενα, βιβλία, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που αποτελείται από δεκάδες φακέλους.

• 2.000 περίπου επιστολές από προσωπικότητες της Κύπρου, της Ελλάδας  και του εξωτερικού, ανάμεσά τους και κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

• 22 λευκώματα με εκατοντάδες αυτόγραφα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, Κυπρίων και ξένων, που πέρασαν από τη ζωή του ζεύγους Παιονίδη.

• 22 φωτογραφικά άλμπουμ με επιλογή από 1.300 περίπου φωτογραφίες.

• 4.000 περίπου βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία με ιδιόχειρη αφιέρωση των συγγραφών τους.

• Εκατοντάδες διάφορα περιοδικά, καρτ ποστάλ, προσκλήσεις, κατάλογους εκθέσεων, προγράμματα θεάτρου κ.λπ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy