Παράθυρα/ Ορίζοντας

Στον Νίκο Κουρούσιη το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στον διακεκριμένο Κύπριο εικαστικό καλλιτέχνη, Νίκο Κουρούσιη, απονέμεται το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021 όπως ομόφωνα αποφάσισε η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στην 27η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν εισήγησης της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρει ότι «ο Νίκος Κουρούσιης, πρωταγωνιστεί στον χώρο των εικαστικών τεχνών ως καλλιτέχνης με διεθνή ακτινοβολία. Διακρίνεται για το πηγαίο ταλέντο του, το οποίο καλλιέργησε και εξέφρασε μέσα από ένα εντυπωσιακό, πολυδιάστατο έργο».

Από τη δεκαετία του 1960 διέγραψε μια μακρά, σταθερά ανοδική πορεία, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα ενώ με τις δυναμικές, τολμηρές, καινοτόμες, διαδραστικές δημιουργίες του, άνοιξε νέους ορίζοντες, εμπλούτισε με νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, αναβάθμισε και ανέδειξε τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική τέχνη. Τα έργα του αντανακλούν προβληματισμό και βαθύ στοχασμό, με έκδηλη την ανθρώπινη, κοινωνική διάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το έργο του Νίκου Κουρούσιη στο σύνολό του,  και ιδιαίτερα οι δημιουργίες του στον τομέα της μνημειακής γλυπτικής, έτυχε ευρύτατης αναγνώρισης, κερδίζοντας πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς». Εντυπωσιακά γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες μακρινές, όπως η Κίνα και η Αρμενία.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του Ν. Κουρούσιη και στον τομέα της σκηνογραφίας. Με τις πρωτοποριακές σκηνογραφικές δημιουργίες του εισήγαγε νέο πνεύμα στο κυπριακό θέατρο, αναδεικνύοντας  την ουσία θεατρικών έργων αρχαίων κλασικών και νεότερων κορυφαίων συγγραφέων (Σαίξπηρ, Τένεσι Ουίλιαμς, Μπέρτολτ  Μπρεχτ,  Φ.Γ. Λόρκα, Ν. Καζαντζάκη κ.ά.).

Η τελετή απονομής του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021  και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
(KYΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.