”Ήμουν εδώ για 3 βράδια και 4 μέρες. Τις μέρες που πέρασα στη φυλακή τις αφιερώνω στον Αλί Ντερβίς Καβάζογλου, στους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, στους συνδικαλιστές που εκδιώχθηκαν. Είμαστε το μέλλον όσον αφορά στην ελευθερία της σκέψης. Δεν τους έχουμε ξεχάσει και θα αντισταθούμε. Αυτός ο δρόμος δεν θα τελειώσει ποτέλ. Μετά από εμάς θα υπάρξουν κι’άλλοι που θα αγωνιστούν για μια πιο ανθρώπινη ζωή”.Αυτά ήταν τα λόγια στην πρώτη του Χαλίλ Καραπασιαογλου, ως ελεύθερος πλέον.

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο τ/κ αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάγλου. Το ”Στρατοδικείο” εξέτασε την έφεση που κατέθεσε ο δικηγόρος του Χαλίλ, Οντζιέλ Πολίλι και σύμφωνα με την απόφαση η ποινή του αντιρρησία μειώθηκε από τις 20 ημέρες στις τρεις ενόψει της εξέτασης νομοσχεδίου για την αντίρρηση συνείδησης στη ”βουλή”, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Εξερχόμενος από τη φυλακή μετά την αποφυλάκισή του ο Χαλίλ δήλωσε ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολο να εκφραστούν και ότι οι άνθρωποι περνούν από περίεργες καταστάσεις. Ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι και ξεσηκώθηκαν με διαφορετικές εκστρατείες, με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για να τον στηρίξου.

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η απόφαση για φυλάκισή του ήταν ντροπή και ότι οι Κύπριοι δεν αξίζουν την κατάσταση την οποία ζουν. ”Ήμουν εδώ για 3 βράδια και 4 μέρες. Τη φυλάκισή μου την αφιερώνω στον Αλί Ντερβίς Καβάζογλου, στους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, στους συνδικαλιστές που εκδιώχθηκαν. Είμαστε το μέλλον όσον αφορά στην ελευθερία της σκέψης. Δεν τους έχουμε ξεχάσει και θα αντισταθούμε. Αυτός ο δρόμος δεν θα τελειώσει ποτέλ. Μετά από εμάς θα υπάρξουν κι’άλλοι που θα αγωνιστούν για μια πιο ανθρώπινη ζωή”.”Είμαστε άνθρωποι που αντιστέκονται και ελπίζουν. Και η αντίσταση θα συνεχιστεί”, κατέληξε ο Χαλίλ.

Ο Μουράτ Κανατλί, μέλος της Πρωτοβουλίας Αντιρρησιών Συνείδησης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για αποφυλάκιση του Χαλίλ και σχολίασε ότι μερικά από τα επιχειρήματα του δικηγόρου του Χαλίλ στην άσκηση της έφεσης κατά της πρώτης απόφασης στις 3 Ιανουαρίου, έγιναν αποδεκτά από το «Στρατοδικείο».

Ο Μ. Κανατλί πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διαδικασία που αφορά τη συζήτηση του «νομοσχεδίου» για τη στρατιωτική θητεία, το οποίο περιλαμβάνει και το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης. ”Θέλουμε να νομιμοποιηθεί η αντίρρηση συνείδησης”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας για διασφάλιση του δικαιώματος στην Αντίρρηση Συνείδησης συνεχίζεται δυνατά. Ανάλογα μίλησε και ο δικηγόρος του Χαλίλ, Οντζιέλ Πολίλι, ο οποίος ανέφερε ότι στερήθηκε την ελευθερία του για τρεις μέρες, αλλά ο αγώνας για το δικαιώμα συνεχίζεται μέχρι τέλους. Επεσήμανε ότι η απόφαση για αποφυλάκιση του Χαλίλ είναι πολύ σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των τ/κ, και ότι τωρα είναι η ώρα η ”βουλή” να πράξει το καθήκον της.

Έξω από το ”Στρατοδικείο” είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για τη στήριξή του.

 

Ελεύθερος υπό όρους ο Χαλίλ Καραπασιάγλου (βίντεο)