Στον παγκόσμια χάρτη μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα βρίσκεται πλέον η χώρα μας. Χθες ο Καθηγητής Βασίλης Χατζηαναστασίου ανακοίνωσε την επίτευξη ενός ακόμα ορόσημου στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο. Πρόκειται για μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύ- προ στον παγκόσμια χάρτη των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα. Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. 800 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούν- ται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ελάχιστη αναγνώριση στους θανούντες δότες οργάνων και τις οικογένειές τους, αποφάσισε όπως οι άμεσες οικογένειες των θανούντων δοτών δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δε ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται διά βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους. Ακολούθως, ο Καθηγητής Χατζηαναστασίου, παρουσιάζοντας ο εξειδικευμένο περιστατικό, ανέφερε πως ο ασθενής πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίζεται από γονιδιακή μετάλλαξη με αποτέλεσμα την έλλειψη ενζύμου, απαραίτητο για το μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου.

Σημείωσε δε πως χωρίς μεταμόσχευση οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς. Μιλώντας για τις δυσκολίες στη μεταμόσχευση, ο δρ Χατζηαναστασίου υπογράμμισε πως αυτές επιλύθηκαν μέσα από ομαδική προσπάθεια και καλή επικοινωνία ανάμεσα σε όλα τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ υπήρχε καθημερινή επικοινωνία με ομάδα μεταβολικών νοσημάτων από βρετανικά νοσοκομεία. Τέλος, ο δρ Χατζηαναστασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στήριξη που λαμβάνει η Μεταμοσχευτική Κλινική από το Υπουργείο Υγείας, που επηρεάζει περίπου 1.000 οικογένειες στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και να ενισχύει το έργο τους.