Στον «πάγο» η χορηγία σε εκπαιδευτικούς – Η απόφαση θα επανατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τηλεδιασκέψεις με την ΠΣΕΜ, αλλά και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είχε χθες ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Στην τηλεδιάσκεψη με τις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θέμα ήταν η παροχή χορηγίας ύψους €200 για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, με τον υπουργό να ενημερώνει ότι το θέμα θα ανατεθεί στην ερχόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μαθητών/μαθητριών για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλων στα σχολεία και για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων ή και επαφών.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ανακοίνωση για τη χορηγία υπήρξαν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο υπουργός ζήτησε από τις Οργανώσεις να εκφράσουν τις θέσεις τους, λέγοντάς τους ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζήτησαν γραπτώς το ερώτημα του ΥΠΠΑΝ και δεσμεύτηκαν να παραθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους. Επανέλαβαν δε, ότι προτεραιότητές τους είναι να εξοπλιστούν τα σχολεία, να καλυφτούν τα κενά και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες.

[yarpp]

Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη του ΥΠΠΑΝ με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι τα σχολεία λειτουργούν ικανοποιητικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ότι σε γενικές γραμμές είναι υγειονομικά ασφαλείς χώροι, ενώ ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που απουσιάζουν λόγω COVID-19 είναι σχετικά περιορισμένος.

Όσον αφορά τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές που αυτό το διάστημα λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά και ότι σχεδόν όλα τα σχολεία παγκύπρια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συγκεκριμένων σχολείων, όπου δεν εξασφαλίστηκε ακόμη ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο, δίνονται άλλες λύσεις.

Ενημέρωσε, επιπρόσθετα, τους εκπροσώπους των μαθητών και μαθητριών για τη διαδικασία αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί φέτος και τη διοργάνωση εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου για πρώτη φορά και στη Β’ Λυκείου.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε, τέλος, ότι θα ήταν λάθος να εστιάζουμε διαρκώς την προσοχή μας στις εξετάσεις και ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως αναγκαίο και χρήσιμο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας.

Μετά τις γιορτές αναθεωρημένα πρωτόκολλα

Πέραν της τηλεδιάσκεψης με τον ΥΠΠΑΝ, η ΠΟΕΔ είχε τηλεδιάσκεψη και με τους αρμόδιους διευθυντές για θέματα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Προδημοτική, Δημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔ, Απόστολο Σκουρουπάτη, το Υπουργείο κάλεσε τους δασκάλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να τις θέσουν σε συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Τρίτη, και να ληφθούν υπόψη σε ενδεχόμενη αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως είπε, με βάση τα χρονικά δεδομένα, δεν αναμένεται αναθεώρηση πριν το κλείσιμο των σχολείων.

Η ΠΟΕΔ είχε τηλεδιάσκεψη και με τον γενικό διευθυντή του ΥΠΠΑΝ για έναρξη συζήτησης για το θέμα του υπεύθυνου Τμήματος στη Δημοτική Εκπαίδευση και της σχετικής απόφασης της ΜΕΠΕΥ.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy