Στον «πάγο» το εμβόλιο της Johnson&Johnson στην Κύπρο μέχρι τη διερεύνηση του

Ο ΕΜΑ εκδίδει σύσταση για το εμβόλιο J&J την επόμενη εβδομάδα

This Sept. 2020 photo provided by Johnson & Johnson shows the investigational Janssen COVID-19 vaccine. Johnson & Johnson's long-awaited COVID-19 vaccine appears to protect against symptomatic illness with just one shot – not as strong as some two-shot rivals but still potentially helpful for a world in dire need of more doses. Johnson & Johnson said Friday, Jan. 29, 2021 that in the U.S. and seven other countries, the first single-shot vaccine appears 66% effective overall at preventing moderate to severe COVID-19. It was more protective against severe symptoms, 85%. (Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Στον πάγο μπαίνουν προσωρινά τα 2400 εμβόλια της εταιρίας Johnson & Johnson  που παραλήφθηκαν πρόσφατα από το Υπ. Υγείας, μετά την ανακοίνωση στις ΗΠΑ πως το εμβόλιο διερευνάται για έξι περιστατικά θρομβώσεων, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, αλλά και της έρευνας για το ίδιο θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρία J&J προχώρησε στη σύσταση για προσωρινή παύση και μη διανομή του εμβολίου να διερευνηθούν τα περιστατικά από τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο πρόκειται για σύσταση για την οποία θα αποφασίσουν οι χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κύπρος αποφάσισε την αναβολή της εισαγωγής των εμβολίων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τις συστάσεις του ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει προγραμματισμού, η Κύπρος θα παραλάμβανε περίπου 55.000 δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Λόγω των χαμηλών αποθεμάτων του εμβολίου στην Κύπρο, το πρόγραμμα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και αποφασίστηκε όπως παγοποιηθεί προς το παρών η χορήγηση μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Ο ΕΜΑ εκδίδει σύσταση για το εμβόλιο J&J την επόμενη εβδομάδα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΜΑ, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την αξιολόγηση των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και “επί του παρόντος αναμένει να εκδώσει σύσταση την επόμενη εβδομάδα”.

Ενώ η αξιολόγησή του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο EMΑ παραμένει της άποψης ότι “τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών”.

Ό ΕΜΑ σημειώνει ότι “όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) εξετάζει πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χρήση του εμβολίου COVID-19 του Janssen”.

Ο τύπος των θρόμβων που αναφέρθηκαν (CVST), εμφανίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία).

Ο FDA και το CDC των ΗΠΑ συνέστησαν χθες ότι η χρήση του εμβολίου πρέπει να διακοπεί, ενώ εξετάζουν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η Janssen ανακοίνωσε την απόφασή της να καθυστερήσουν προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου στην ΕΕ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε στην ΕΕ στις 11 Μαρτίου 2021, αλλά η ευρεία χρήση του εμβολίου εντός της ΕΕ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές, συνιστώντας τους να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν ήδη ληφθεί έως ότου η PRAC εκδώσει μια ταχεία σύσταση.

Ο EMA διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται κανονιστική δράση. Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με το FDA των ΗΠΑ και άλλους διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς.

Οι επιστημονικές γνώμες του Οργανισμού παρέχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση εμβολίων στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού τους.

7 εκατ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ

Περίπου 7 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ 9 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό). Καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, μία εκ των οποίων κατέληξε και άλλη μία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC. Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.

Σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά είναι εξαιρετικά λίγα εκ των οποίων μόνο ένα ήταν θανατηφόρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εκείνο της AstraZeneca βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, με ανενεργό ιό, τον αδενοϊό, ο οποίος μεταφέρει το γονιδίωμά του στο σώμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.