«Να κοιτάξουμε μπροστά για ένα μέλλον ειρήνης»

Σε στήριξη της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, με όραμα την ειρήνη και την ευημερία που θα περνά και από τον πολιτισμό, κάλεσαν οι Ανδρούλλα Βασιλείου και η Ζεχρά Σόνια, της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό, τους παρευρισκόμενους στην αποψινή πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής, από τη δικοινοτική ομάδα “Κυπρογένεια”, με τίτλο “Κάτω από το φως του φεγγαριού”.

Παρουσία των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, των διαπραγματευτών, εκπροσώπων κομμάτων, ξένων διπλωματών και άλλων επισήμων, οι κ. Βασιλείου και Σόνια επεσήμαναν ότι για 41 χρόνια οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, αναφέρθηκαν στο πικρό παρελθόν και στο κοινό μέλλον που μπορούν να έχουν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Περάσαμε σίγουρα δύσκολους καιρούς και μεγάλες δοκιμασίες, ανέφερε η συμπρόεδρος, Ανδρούλα Βασιλείου, λέγοντας πως πολλοί συμπατριώτες μας κι από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους, πολλών αγνοείται η τύχη, χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. “Ας αναλογιστούμε όμως το μέγεθος της καταστροφής και των τρομερών εμπειριών που έζησαν άλλοι Ευρωπαίοι εξαιτίας συρράξεων και πολέμων και όμως πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω τους τις τρομερές εμπειρίες του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά συνεργαζόμενοι και κτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας”, σημείωσε.

Αυτό είναι που καλούμαστε σήμερα να πράξουμε κι εμείς οι Κύπριοι, Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου, είπε κάνοντας λόγο για μια ιστορική συγκυρία την οποία θα πρέπει να αρπάξουμε και να εργαστούμε από κοινού για το μέλλον μας και προπαντός για το μέλλον των νέων γενεών που δυστυχώς βλέπουμε να εγκαταλείπουν τον τόπο τους για ένα καλύτερο μέλλον σε μια νέα πατρίδα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο μας ηγέτες για να οικοδομήσουν ένα καινούργιο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της, σημείωσε.

Σίγουρα, πρόσθεσε, ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται κι από τους δύο μεγάλη προσπάθεια και πολιτικό θάρρος. “Εμείς θα πρέπει να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο κι αυτοί, με τη δύναμη που τους δίνει η πλειοψηφία, πιστεύουμε, του λαού να προχωρήσουν με τόλμη κι αποφασιστικότητα στο δρόμο που έχουν ήδη χαράξει. Να κλείσουν τ ’αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης, του μίσους και της διχόνοιας και να προχωρήσουν στο δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου”.

Η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, ανέφερε η κ. Βασιλείου, πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως η αποψινή θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση κλίματος ειρήνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, γνωρίζοντας καλύτερα την κουλτούρα και τις παραδόσεις ο ένας του άλλου αλλά και βοηθώντας να συνειδητοποιήσουμε και πόσα κοινά έχουμε οι δύο κοινότητες.

Με αναφορά στον Jean Monnet που είχε δηλώσει ότι αν ξεκινούσε αργότερα την ανοικοδόμηση της ΕΕ θα το έκανε από τον πολιτισμό, η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι εκδηλώσεις και συνεργασίες δημιουργούν φιλικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, συμβάλουν στην αλληλοεκτίμηση και ενδυναμώνουν τους μεταξύ τους δεσμούς, κτίζοντας έτσι τα θεμέλια για ένα κόσμο ειρήνης και συνεργασίας. Πρακτική απόδειξη, είπε, η γνωριμία, μέσω της μουσικής, δύο συντελεστών του σχήματος “Κυπρογένεια” που κατέληξε σε γάμο, του Λάρκου και της Ατίς, στους οποίους ευχήθηκε “παντοτινή ευτυχία και πρόοδο”.

Ο λογικός και ο μόνος δρόμος, αν δούμε και τη γεωγραφική μας θέση, δεν είναι ο πόλεμος, αλλά η ειρήνη και πρέπει να ξέρουμε ότι σε αυτό το δρόμο πρέπει μαζί να προσπαθήσουμε από καρδιάς, ανέφερε η Ζεχρά Σόνια. Από αυτή την άποψη, είπε, η προσπάθεια και η βούληση που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες είναι πολύ σημαντική. Και αυτό που είναι καθήκον μας, συνέχισε, είναι να τους στηρίξουμε, να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και όπως πάντα την ανάγκη και θέληση του λαού για ειρήνη να την βροντοφωνάξουμε και να την κάνουμε πράξη. “Πλέον ήρθε η ώρα να πάψει σε αυτό το νησί να είναι ουτοπία ή το ιδανικό να μπορούμε να ζούμε ειρηνική, μαζί, ευτυχισμένοι, με ευημερία, ήσυχα, αλλά να γίνει πραγματικότητα”.

Αυτός ο δρόμος πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολος και πρέπει να αναμένουμε, όπως και ηγέτες, ότι θα υπάρξουν προβλήματα και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, γι` αυτό είναι σημαντική η πολιτική βούληση, επειδή και η βούληση του λαού είναι σημαντική, πρόσθεσε η κ. Σόνια. “Αυτή τη βούληση πρέπει να μπορούμε να την δείξουμε μαζί”.

Ως Επιτροπή για τον Πολιτισμό, είπε, πιστεύουν ότι ο φεντεραλισμός (ομοσπονδιοποίηση) μπορεί να είναι πιθανός με την εξάπλωση της ομοσπονδιακής κουλτούρας, τον ενστερνισμό της και το να γίνει τρόπος ζωής. Θεμέλιος λίθος αυτής της κουλτούρας είναι να ζεις ειρηνικά χωρίς οι κουλτούρες να γίνονται στοιχείο διαχωρισμού, να δημιουργήσεις ανεκτικότητα και ενσυναίσθηση, φέροντας μαζί εκτός από τις κοινές αξίες και τις διαφορές, να προβάλλεις και να κάνεις τρόπο ζωής την πολυπολιτισμικότητα που είναι ο πλούτος μας με αλληλοσεβασμό, κατανόηση και αναγνώριση.

Πιστεύουμε ότι οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις επιτυγχάνουν τη συνεργασία, ενδυναμώνουν τους δεσμούς φιλίας, αυξάνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, σημείωσε καταλήγοντας “πρέπει να χτίσουμε ξανά τα θεμέλια μιας νέας Κύπρου που θα βασίζεται στην ειρήνη και τη συνεργασία, με την δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού που ενώνει και διαμοιράζεται”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy