«Στον πόλεμο φοβηθήκαμε μαζί» – Παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης E/κ και T/κ η Ποταμιά

 Των Meltem Sonay και Άννας Μισιαούλη

• Στο χωριό υπάρχουν και εκκλησίες, αλλά και τζαμί το οποίο συντηρείται από την κοινοτική Αρχή και είναι έτοιμο για χρήση αν κάποιος το επιθυμεί

• Ανέκαθεν οι κάτοικοι του χωριού γιόρταζαν μαζί όλες τις γιορτές και εκδηλώσεις, αλλά και τις οικογενειακές στιγμές

• Στην Ποταμιά οι Ε/κ και Τ/κ κάτοικοί της δεν βίωσαν βία ο ένας προς τον άλλο, ούτε και επηρεάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους

• Στο χωριό ζουν μεικτά ζευγάρια Ε/κ και Τ/κ με αποτέλεσμα τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων και από τις δύο κοινότητες

Το καλύτερο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης E/κ και T/κ είναι η Ποταμιά. Κι αυτό το διαπιστώνει κανείς από την πρώτη λέξη που θα ανταλλάξει με τους κατοίκους. Μας το υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, Γιάννος Μηνάς και ο για 32 χρόνια πρώην Τ/κ κοινοτάρχης Hüseyin Hami που μίλησαν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», τη «Yeni Duzen» και το «Kanal Sim» περιγράφοντας την κοινή συμβίωση ανθρώπων των δύο κοινοτήτων και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Ο Hüseyin Hami, το 1974 και κατά τα γεγονότα της περιόδου, ο ίδιος βρέθηκε στην Ποταμιά για διακοπές, αφού φοιτούσε στην Αγγλία. «Ήμουν εδώ. Τίποτα δεν συνέβη στο χωριό. Ακούσαμε για τα γεγονότα και μαζί φοβηθήκαμε. Απλώς φοβηθήκαμε. Δεν υπήρξε καμιά σύγκρουση ανάμεσα στους Ε/κ και Τ/κ του χωριού. Όπως δεν υπήρξε καμιά σύγκρουση ούτε στο Δάλι», το γειτονικό χωριό που ήταν επίσης μεικτό.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ποταμιάς, Γιάννος Μηνά, μοιράστηκε μαζί μας τα δικά του σημαντικά μηνύματα για την Κύπρο και την ειρήνη: «Η λύση στην Κύπρο είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Ως κοινοτάρχης και των Ε/κ και των Τ/κ μπορώ να πω ότι ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι είναι δυνατό να ζήσουμε μαζί». Και η Ποταμιά είναι το πιο καλό παράδειγμα της δυνατότητας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων.

Στο χωριό Ποταμιά, στην επαρχία Λευκωσίας, ζουν για δεκαετίες μαζί Ε/κ και Τ/κ. «Οι άνθρωποι της Ποταμιάς δεν διαμένουν χωρισμένοι σε γειτονιές, όπως συμβαίνει στην Πύλα», εξήγησε ο κ. Μηνά. Στην Πύλα, συμπλήρωσε, οι γειτονιές των Ε/κ και των Τ/κ είναι χωρισμένες, το ίδιο και τα καφενεία. «Αυτό δεν συμβαίνει στην Ποταμιά. Τα πάντα είναι κοινά και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός», εξήγησε και πρόσθεσε ότι: «Η Ποταμιά είναι παράδειγμα, δεν είναι Πύλα. Η Πύλα είναι χωρισμένη στα δύο, η Ποταμιά είναι όλοι μαζί, δεν υπάρχουν καφενεία ή ταβέρνες Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων. Όλα είναι κοινά». Γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί ότι το χωριό είναι το καλύτερο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων.

Πλέον εκλέγουν έναν κοινοτάρχη

Παλαιότερα στην Ποταμιά εκλέγονταν δύο κοινοτάρχες, ένας Ε/κ και ένας Τ/κ. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2016. Ο «διαχωρισμός» αυτός, όπως τον χαρακτήρισαν οι κύριοι Hami και Μηνά, εξαλείφθηκε, όπως και σε άλλα θέματα. Έτσι άρχισε η εκλογή ενός κοινοτάρχη και για τις δύο κοινότητες του χωριού συμπληρώνοντας τη συνένωση του χωριού, ανέφεραν οι δύο κύριοι.

Συμπλήρωσαν ότι υποψήφιοι μπορεί να είναι και Ε/κ και Τ/κ και ο καθένας από αυτούς να επιλέξει να ψηφίσει υποψήφιο από την άλλη κοινότητα αν το επιθυμεί.

Κοινοτάρχης για 32 χρόνια

Από το 1978 μέχρι το 2011 διετέλεσε Τ/κ κοινοτάρχης Ποταμιάς ο Hüseyin Hami, ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο από έξι μέχρι είκοσι ενός ετών. Όπως ανέφερε σε «Κυριακάτικη Χαραυγή», «Yeni Duzen» και «Kanal Sim», η οικογένειά του έφυγε για το Λονδίνο μετά τις διακοινοτικές ταραχές. Ο πατέρας του αγαπούσε πάρα πολύ τον τόπο του, εξήγησε και γι’ αυτό επέστρεψε στο χωριό επτά μήνες αργότερα μαζί με τρία από τα παιδιά του. Ο ίδιος ο κ. Hüseyin Hami πηγαινοερχόταν μέχρι που επέστρεψε με την Ιρλανδή γυναίκα του στην Ποταμιά, όπου και ζει από τότε.

Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι παρά τα όσα γίνονταν στην Κύπρο ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ιδιαίτερα τις προηγούμενες δεκαετίες, εντούτοις στην Ποταμιά οι Ε/κ και Τ/κ κάτοικοί της δεν βίωσαν βία ο ένας προς τον άλλο, ούτε και επηρεάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους.

«Εγώ ήμουν εδώ στο χωριό», αφηγείται ο κ. Hami, «τίποτα δεν συνέβη. Ακούγαμε μαζί τα όσα συνέβαιναν και μαζί φοβόμασταν. Μόνο φοβόμασταν», ενώ κανείς δεν εναντιώθηκε σε κανέναν άλλο. Πρόσθεσε ότι ανάλογα συνέβη και στο Δάλι, καθώς ούτε εκεί υπήρξε οποιαδήποτε διένεξη μεταξύ των Τ/κ και Ε/κ κατοίκων.

Γιάννος Μηνά: Μεικτοί γάμοι και οικογενειακοί δεσμοί

Ο νέος κοινοτάρχης Γιάννος Μηνά ανέφερε στις εφημερίδες «Κυριακάτικη Χαραυγή» και «Yeni Duzen», καθώς και στο «Kanal Sim» ότι στην Ποταμιά ζουν 600 περίπου κάτοικοι. Από αυτούς 15 είναι Τ/κ, αφού ο αριθμός των Τ/κ μειώθηκε με το χρόνο, παρά το ότι άλλοτε στο χωριό ζούσε περίπου ίδιος αριθμός Ε/κ και Τ/κ. Ενημέρωσε ότι στο χωριό ζουν μεικτά ζευγάρια Ε/κ και Τ/κ με αποτέλεσμα τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων και από τις δύο κοινότητες.

Όπως είπε, πέρσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από το 1974 γάμος μεταξύ δύο Τ/κ νέων. Καλεσμένοι του ζευγαριού φίλοι και συγγενείς και από τις δύο κοινότητες που συμμετείχαν από κοινού στα έθιμα του γάμου.

«Ήταν μοναδικός γάμος για τα κυπριακά δεδομένα», σχολίασε ο κ. Μηνά, αφού το ζευγάρι ακολούθησε τις κυπριακές παραδόσεις με αλλάματα, βιολιά και λαγούτα, αλλά και επειδή το χωριό ξαναέζησε στιγμές που είχε να ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που καταδεικνύει και τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν στο χωριό.

Για να καταδείξει την ουσία της συμβίωσης την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της Ποταμιάς, ο κ. Μηνά ανέφερε ότι στο χωριό υπάρχουν και εκκλησίες, αλλά και τζαμί το οποίο συντηρείται από την κοινοτική Αρχή και είναι έτοιμο για χρήση αν κάποιος το επιθυμεί. Συμπλήρωσε ότι ανέκαθεν οι κάτοικοι του χωριού γιόρταζαν μαζί όλες τις γιορτές και εκδηλώσεις, αλλά και τις οικογενειακές στιγμές.

«Όλα ξέσπασαν από τον εθνικισμό», σημείωσε ο κ. Μηνά. «Στο χωριό μας», συμπλήρωσε, δεν υπάρχει εθνοτική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι στην Ποταμιά λειτουργούσε μέχρι το 1974 τουρκικό σχολείο, αλλά πλέον το κράτος παρέχει την ευκαιρία σε παιδιά Τ/κ να επιλέξουν την εκπαίδευση που επιθυμούν και το εκπαιδευτήριο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν. Εξήγησε ότι όλα τα παιδιά φοιτούν στο δημοτικό σχολείο του χωριού χωρίς διακρίσεις ή οποιοδήποτε εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτό.

Με υπερηφάνεια οι κ.κ. Γιάννος Μηνά και Hüseyin Hami ανέφεραν ότι πολλοί πολιτικοί είναι από την Ποταμιά, αναφέροντας συγκεκριμένα τον ευρωβουλευτή Niyazi Kızılyürek, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη.

Συμπλήρωσαν ότι μια φορά το χρόνο διοργανώνεται ο χορός του χωριού, όπου όλοι οι κάτοικοι και χωριανοί που μπορεί πλέον να μη ζουν στην Ποταμιά, συγκεντρώνονται και διασκεδάζουν όλοι μαζί ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα και το πνεύμα συνύπαρξης που κυριαρχεί στο χωριό.

Καταληκτικά, οι κ.κ. Γιάννος Μηνά και Hüseyin Hami θέλησαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση. Υπογράμμισαν ότι η λύση και η επανένωση θα είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων και επανέλαβαν ότι η Ποταμιά αποτελεί την απόδειξη, αλλά και ένα καλό παράδειγμα ότι Ε/κ και Τ/κ μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά. «Το πιστεύουμε γιατί το ζούμε», κατέληξαν.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy