Στον πρόεδρο του ΚΕΕ θα δώσει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» είπε ο Τατάρ

Στο πρόεδρο του ΚΕΕ και νικητή των «βουλευτικών εκλογών», Φαίζ Σουτζούογλου θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» ανακοίνωσε ο Ερσίν Τατάρ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων που εισήλθαν στην «βουλή».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι με τους πολιτικούς αρχηγούς αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό σημειώνοντας ότι την εντολή μπορεί να την δώσει αφού πρώτα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της «βουλής». Η τελετή αυτή μπορεί να γίνει 10 μέρες μετά την δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων των «εκλογών» στην «επίσημα εφημερίδα».

Ο Φαΐζ Σουτζούογλου είπε ότι αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την παραλαβή της εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης» θα έχει κάποιες συναντήσεις και ήδη είχε ανεπίσημες επαφές. Δεν είναι θέσφατο, ανέφερε, να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση» δύο κομμάτων μόνο. «Μπορεί να είναι δύο ή και τριών κομμάτων». Εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το νέο «υπουργικό συμβούλιο» θα είναι έτοιμο.

Επανέλαβε ότι θα δει όλα τα κόμματα της «βουλής» και δεν προαποκλείει κανένα. Επανέλαβε ότι προϋπόθεση είναι η σταθερότητα και στόχος τους μια «κυβέρνηση» όχι 1 και ενάμιση χρόνου, αλλά πενταετούς θητείας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τους γίνει πρόταση για συμμετοχή στην «κυβέρνηση» θα την αξιολογήσουν και έχουν πρόθεση να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά, παρ’ ότι θα επιθυμούσαν να έμεναν στην αντιπολίτευση. Στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Αρικλί συνοδευόταν με τον επίσης «βουλευτή» για πρώτη φορά με το κόμμα του, Ταλίπ Αταλάι, πρώην μουφτή και τον γγ, Ενβέρ Όζτουρκ.

Χρειάζονται, είπε, κάποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις και δεν φαίνεται εύκολο να λάβει τέτοιες αποφάσεις μια «κυβέρνηση» από 27 «βουλευτές». Πρόσθεσε ότι στον ορίζονται φαίνεται ένας τριμερής συνασπισμό» και οι φόρμουλες με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί αυτός είναι γνωστές.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι με τον κ. Τατάρ αντάλλαξαν απόψεις για την νέα πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε, όμως δεν τέθηκε επί τάπητος κάτι ξεκάθαρο προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ανέφερε ότι το ΚΛ θα αξιολογήσει την κατάσταση στα αρμόδια όργανά του και μετά θα μπορεί να δηλώσει αν θα συμμετάσχει σε πιθανή «κυβέρνηση συνασπισμού».

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι με τον κ. Τατάρ συζήτησαν την εργασία που πρέπει να γίνει κατά την προσεχή περίοδο στο πλαίσιο του «εκλογικού νόμου» και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να υλοποιηθούν όσα περιέχονται στο «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος και να σχηματιστεί «κυβέρνηση» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ευθύνη τους είναι, πρόσθεσε, να εργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ως ΔΚ ουδέποτε απέφυγαν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Τατάρ σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτζούογλου, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» γρήγορα, αφού «η χώρα βρίσκεται εντός μιας πολύ σοβαρής κρίσης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.