Στον Τατάρ η εντολή για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεργασίας στα κατεχόμενα

Μέχρι το Σαββατοκύριακο αναμένει ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας ο οποίος έλαβε το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός του θα αξιολογήσουν την κατάσταση σε συνεδρία το απόγευμα και από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα άλλα «κοινοβουλευτικά» κόμματα με τη σειρά της δύναμής τους. (Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕ έχει 21 «έδρες», το ΡΤΚ 12, το ΚΛ 9, το ΚΚΔ 3, το ΔΚ 3 και το ΚΑ 2).

Δίδοντας του την εντολή ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ως «πρόεδρος» δεν μπορεί να ενεργεί με συναισθηματισμό και πως έπρεπε να δει όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα πριν δώσει την εντολή σε κάποιο από αυτό. Ανέφερε επίσης ότι ο υγιής πολιτικός διάλογος είναι προϋπόθεση και αχρείαστες αντιπαραθέσεις μόνο ζημιά προκαλούν. Ευχήθηκε «κυβέρνηση» και αντιπολίτευση να έχουν έναν υγιή διάλογο.

Σε δηλώσεις αποχωρώντας από το «προεδρικό», ο πρόεδρος του ΚΕΕ σημείωσε ότι αυτή θα είναι η 41η «κυβέρνηση» από την «ίδρυση» του τ/κ ομόσπονδου κράτους, όπως ονομάστηκε μετά την εισβολή το υπό κατοχή κομμάτι της Κύπρου, και η 35η «κυβέρνηση» από την ίδρυση του ψευδοκράτους. Επικαλούμενος την έκφραση «41 φορές μάσιαλα» (σσ: χρησιμοποιείται όταν κάποιος είναι σίγουρος για κάτι ή του αρέσει κάτι πολύ), ο κ. Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συμμετέχει στην 41η «κυβέρνηση».

Την επόμενη φορά που θα έρθω εδώ (στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη) θα είναι για να επιδώσω τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αφού τα προβλήματα είναι εδώ και περιμένουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του το πρωί, πριν λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», ο πρόεδρος του ΚΕΕ είχε πει ότι πρώτα θα συναντούσε το ΡΤΚ και μετά το Κόμμα του Λαού, του Κουντρέτ Οζερσάι και πως «όλα είναι πιθανά. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές». Είχε δε σημειώσει επίσης ότι είναι γνωστή η γραμμή του κόμματός του τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και στο Κυπριακό. Δεν βάζουμε προϋποθέσεις αλλά ακολουθούμε τις πραγματικότητες, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος αλλά θα πράξουν ό,τι τους αναλογεί, όπως αρμόζει.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η διαδικασία προβλέπει ότι ο Ερσίν Τατάρ έχει τώρα 15 μέρες με βάση το «σύνταγμα» να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό «κυβέρνησης». Με την ίδρυση της «κυβέρνησης» θα πρέπει να καταθέσει στο «προεδρικό» τον κατάλογο με τα ονόματα που θα απαρτίζουν το «υπουργικό συμβούλιο», όπως και στη «βουλή». Εντός μιας εβδομάδας από την ίδρυση της «κυβέρνησης» αυτή και το πρόγραμμά της θα πρέπει να τύχουν της ψήφου εμπιστοσύνης από τη «βουλή».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.