Στον τελικό του προορισμό έφτασε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Σχεδόν έναν μήνα μετά την εκτόξευσή του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έφτασε στον τελικό προορισμό του, σε απόσταση 1,5 εκ. χιλιομέτρων από τη Γη, απ` όπου θα μπορέσει να παρατηρήσει τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος, ανακοίνωσε απόψε η NASA.

Το τηλεσκόπιο ενεργοποίησε τους προωθητήρες του γύρω στις 21.00 (ώρα Κύπρου) για να φτάσει στο σημείο Λαγκράνζ L2, την ιδανική τοποθεσία για να παρατηρήσει τον κόσμο.

“Καλωσόρισες στο σπίτι σου, Webb”, ανέφερε ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. “Κάναμε ένα ακόμη βήμα για την αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος. Και ανυπομονώ να δω τις πρώτες καινούριες εικόνες του σύμπαντος από το Webb αυτό το καλοκαίρι”, πρόσθεσε.

Από το σημείο L2, που επέλεξε πολύ σχολαστικά η NASA, το τηλεσκόπιο θα μπορέσει να λειτουργεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι αναγκαίες για να λειτουργούν τα επιστημονικά όργανά του. Το τηλεσκόπιο James Webb, που υπολογίζεται ότι κόστισε στη NASA 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ένα από τα ακριβότερα επιστημονικά όργανα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και συγκρίνεται μόνο με το προηγούμενο, το Hubble ή με τον τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων του CERN.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.