Στον τοίχο έστησαν τον ΟΑΥ για τις συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια

Στον τοίχο έστησαν τον ΟΑΥ για τις συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια

Από την 1η Νοεμβρίου του 2022 κανένας γιατρός δεν θα δικαιούται να εργάζεται σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εάν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Όπως ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου o αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα νοσηλευτήρια που είναι στο ΓεΣΥ και τονίζεται ότι μετά την 1η Νοεμβρίου κανένας γιατρός που είναι εκτός του Συστήματος δεν θα μπορεί να εργάζεται σε αυτά. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία, να επιτίθεται στον ΟΑΥ για τις συμβάσεις που συνήψε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Αρχικά, τόσο ο επίτροπος εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής αλλά και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, είχαν αναφέρει ότι παρανόμησε ο ΟΑΥ με τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γιατί επέτρεψε να εργάζονται γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα. Από πλευράς του ΟΑΥ, ο Άθως Τσινωντίδης τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν παρανόμησε και ενήργησε σύμφωνα με τη γνωμάτευση του δικού του νομικού συμβούλου.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες που υπάρχουν, ώστε να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ σε κάποιον που δεν το δικαιούται. Τέθηκε επίσης και το ζήτημα ότι ο ΟΑΥ πληρώνει διαφορετικά την ίδια εγχείρηση, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να λέει, για παράδειγμα, ότι για μια εγχείρηση τυφλού ο Οργανισμός πληρώνει τα νοσηλευτήρια από 3.000 ευρώ μέχρι 4.600. Απαντώντας, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, είπε ότι από την 1η του Γενάρη του 2023 θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια και θα τεθούν ποιοτικά κριτήρια, αλλά και πάλι οι αμοιβές δεν θα είναι οι ίδιες για όλους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, είπε ότι με τις νέες συμβάσεις θέλουν να τεθούν ποιοτικά κριτήρια και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος διαφωνεί ότι μια ιατρική πράξη πρέπει να αμείβεται το ίδιο, όπου και αν γίνεται.

Έντονος ήταν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος κατήγγειλε τον ΟΑΥ ότι παραβιάζει τη νομοθεσία του ΓεΣΥ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy