Στον τοίχο Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις μαζικές εκποιήσεις από τις τράπεζες

Το θέμα των μαζικών εκποιήσεων από τις τράπεζες επαναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απαιτώντας ρυθμίσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Τον Ιούλιο η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) την εισήγηση της Κυβέρνησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία των εκποιήσεων και της πώλησης δανείων.

Η ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου έγινε μετά από διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι θα προωθούσε το Σχέδιο Εστία, αλλά και μετά από διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών ότι δεν θα προχωρούσαν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά τη ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, αποκαλύφθηκε ότι το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες επέδωσαν ειδοποιήσεις πλειστηριασμού για 2.300 ακίνητα (αριθμός ρεκόρ), ενώ για άλλα 953 όρισαν και ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού. Επίσης, με βάση στοιχεία τα οποία κατάτέθηκαν στη Βουλή από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια περίοδο άλλαξαν χέρια 260 ακίνητα, αφού είτε πουλήθηκαν σε πλειστηριασμούς είτε αγοράστηκαν από τις ίδιες οι τράπεζες.

Μάλιστα πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα παρότρυνε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν οριστικά τις αναδιαρθρώσεις και να επισπεύσουν τις εκποιήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έθεσε ακόμη σε εφαρμογή το Σχέδιο Εστία αλλά ούτε και ανακοίνωσε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Υπό το βάρος των πιο πάνω δεδομένων τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία) κατέθεσε σήμερα πρόταση για συζήτηση του θέματος στην ερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, τα οποία ψήφισαν μαζί όλες τις νομοθεσίες για επίσπευση των εκποιήσεων απορρίπτοντας παράλληλα το σύνολο των τροπολογιών τις οποίες κατέθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα, ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης του θέματος ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλές, για μεταγενέστερο στάδιο.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στη θέση τους. Έτσι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.