Στον τοίχο το ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης από την Επίτροπο Παιδιού

  • Η Επίτροπος του Παιδιού καλεί το κράτος να μη στοχοποιεί παιδιά μεταναστών, γιατί πάνω απ’ όλα είναι παιδιά…
  • Επέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας

 

Καταπέλτης η δημόσια παρέμβασή της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, κας Δέσπως Μιχαηλίδου, ότι «η όλη δομή του λόγου του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις επέτειναν, ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε ποσοστά χωρίς να διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αφορούν όλους τους υπηκόους άλλων χωρών που διαμένουν στην Κύπρο και όχι μόνο πρόσφυγες.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣημειώνει ιδιαίτερα πως τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία «είναι πρώτα πάνω απ’ όλα παιδιά και αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους και καθημερινή προσβολή των δικαιωμάτων τους», αναφέροντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και υποχρέωση του κράτους, της κοινωνίας και του ατόμου, να αποφεύγεται η στοχοποίησή τους και η αντίκρισή τους ως μια εν δυνάμει απειλή που αναπόφευκτα δεν οδηγεί παρά σε κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό τους».

Όπως σημειώνει η Επίτροπος, «ο όρος παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία περιλαμβάνει μια ευρεία και ποικιλόμορφη ομάδα παιδιών: παιδιά εκ των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος, παιδιά μικτών γάμων, παιδιά επενδυτών που διαμένουν στην Κύπρο, που οι γονείς τους έχουν άδεια διαμονής και εργασίας στην Κύπρο, και βεβαίως παιδιά αιτητές ασύλου, παιδιά πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά κ.α.» και ως εκ τούτου «απαιτούμενο είναι η υποστήριξη των παιδιών αυτών, ώστε να διασφαλίζονται αδιακρίτως όλα τους τα δικαιώματα».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος ευελπιστεί «στη δέσμευση όλων, ότι στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου θα γίνουν απόλυτα σεβαστές όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δεδομένου του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που προσέλαβε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και της ανάγκης για προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης ομάδων με διαφορετικό πολιτισμικό, θρησκευτικό, γλωσσικό, εθνοτικό υπόβαθρο, αλλά ιδιαιτέρως για εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης».

«Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τη λανθασμένη διαχείριση του Μεταναστευτικού, η κυβέρνηση στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής», αναφέρει η επικεφαλής του Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Μαρίνα Σάββα.

Όπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή της, «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου. Δεν αξιοποίησε σωστά τα 100 εκ. ευρώ που έδωσε η ΕΕ στην Κύπρο για τα θέματα ασύλου. Δεν πάταξε τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Στήριξε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ο ΔΗΣΥ την ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κυβέρνηση, που σήμερα διαμαρτύρεται, στήριξε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Δηλαδή αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορά της και τώρα λένε θα πάνε να διεκδικήσουν από την Ευρώπη»!

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, η αναπληρώτρια πρόεδρος, Έφη Ξάνθου, κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «εργαλειοποιούν τους μετανάστες για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, όλα με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τον καταλογισμό ευθυνών για όλες τις ατασθαλίες και παρανομίες που έχουν κάνει εδώ και οκτώ χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία».

 

Προτάσεις ΑΚΕΛ για μεταναστευτική πολιτική

Το ΑΚΕΛ παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

-Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συβουλίου για άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνο με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

– Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.

– Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη Εμπορίας Προσώπων.

– Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης.

Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προκαλεί και ερωτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ αν θα κάνουν κάτι ή θα μείνουν απαθείς μπροστά στην ξενοφοβική ρητορική του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε ανακοίνωση-απάντησή του προς το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ παραδέχεται ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στήριξαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αξιώνοντας η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Γι’ αυτό διεκδικούμε με σθένος και στηρίζουμε την εφαρμογή της αλληλεγγύης και της μετεγκατάστασης στα πλαίσια του νέου συμφώνου για το άσυλο» αναφέρει.

Στο μεταξύ, στο σκάφος διανυκτέρευσαν την Τετάρτη οι 61 παράτυποι μετανάστες που αφίχθηκαν την ίδια μέρα στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Στο πλοιάριο επέβαιναν 11 γυναίκες, 22 άνδρες και 28 παιδιά, ηλικίας 2-16 χρόνων. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και Σύροι πρόσφυγες και Λιβανέζοι υπήκοοι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.