Στον βωμό του κέρδους και οι παραλίες

Συνεχίζεται το αλαλούμ στις παραλίες, χωρίς ελέγχους και επιβολή της νομοθεσίας

Του Ειρηναίου Πίττα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτό το καλοκαίρι, το θέμα των παραβιάσεων του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου έρχεται στο προσκήνιο. Η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε, στην τελευταία της συνεδρία, τα προβλήματα, τα κενά, τις αδυναμίες, τις ασάφειες και τις πολλαπλές ερμηνείες που προκύπτουν και φέτος στην επίμαχη νομοθεσία. Τα θέματα των κρεβατιών και των ομπρελών θαλάσσης, των ξενοδοχείων και των θαλάσσιων σπορ βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο. Ο Δήμος Παραλιμνίου έχει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση.

Η νομοθεσία για την προστασία των παραλιών προνοεί, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 50% ελεύθερη έκταση παραλίας από κρεβατάκια και ομπρέλες προς ενοικίαση, μία ομπρέλα και δύο κρεβατάκια ανά 16 τετραγωνικά μέτρα, οι ομπρέλες και τα κρεβατάκια πρέπει να απέχουν από τρία έως πέντε μέτρα από τη στάθμη του νερού της θάλασσας, κοστολόγηση προς €2,50 ανά τεμάχιο και απαγορεύει ρητά την ανάθεση διευκολύνσεων χωρίς προσφορές.

Παρανομίες ακόμα και από τοπικές Αρχές – Μηδενικός ο έλεγχος

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, κατήγγειλε παραβιάσεις και περιφρόνηση της νομοθεσίας από ιδιώτες αλλά και από τοπικές αρχές, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Οι παραβιάσεις αφορούν στον μεγάλο αριθμό κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες αλλά και στον επίσης μεγάλο αριθμό υπενοικίασης σε ξενοδόχους, χωρίς μάλιστα να βγαίνει σε προσφορές ο κάθε δήμος. Την ίδια ώρα, υπάρχουν περιπτώσεις που, στον βωμό του κέρδους, αλλοιώθηκε η εικόνα μιας παραλίας, καθώς έγιναν μόνιμες επεμβάσεις με τη χρήση μπουλντόζας, για να τοποθετηθούν κρεβατάκια.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο υπάρχουν παράπονα από πολίτες είναι οι υπερχρεώσεις. Η πρόεδρος της Επιτροπής, σε δηλώσεις της στη «Χαραυγή», επισήμανε την παντελή απουσία επιθεώρησης από τις αρμόδιες Αρχές. Όπως σχολίασε η Ελένη Μαύρου, γίνονται σκέψεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το παρόν δεν είναι αποδοτικό. Υπάρχει επικοινωνία της Επιτροπής Εσωτερικών με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού για αλλαγές στην Αρχή που ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας, αφού ο θεσμός της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών δεν ανταποκρίνεται. Τα κενά έχουν εντοπιστεί και υπάρχει πρόθεση για διόρθωσή τους. Όμως, όπως είναι φανερό, δεν μπορούν οι όποιες ενέργειες να γίνουν άμεσα, μιας και η καλοκαιρινή περίοδος ήδη τρέχει, ενώ χρειάζεται και η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα στον «Άστρα». Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι σε παραλίες κάποιοι ενεργούν κατά το δοκούν και με καταχρηστικό τρόπο. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι υπάρχει παραλία που αντί για 200 κρεβατάκια, έχει 500. Επισήμανε ότι υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών που θεσμοθετήθηκε από το 1992, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν της δόθηκαν πόροι και προσωπικό, για να εξετάζει παράπονα ή να ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας σε παραλίες. Την άποψη ότι ο νόμος είναι παλιός και χρήζει αναθεώρησης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών.

Εξάλλου, σημείωσε ότι ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επισημαίνει πολλά θέματα, τα οποία χρήζουν αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού. Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται καταγγελίες για διάφορα ζητήματα, όπως επεμβάσεις επί των παραλιών. Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταργήσει την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, που θεωρεί ότι είναι αναχρονιστικός θεσμός, και οι αρμοδιότητές της να αναληφθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο είναι επαρκώς στελεχωμένο.

Ο Έπαρχος Αμμοχώστου, Γιώργος Χρυσαφίνης, ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση και κατήγγειλε πως παρά το γεγονός ότι έγιναν καταγγελίες για παραβιάσεις από συγκεκριμένα άτομα στην Αστυνομία πριν από ένα χρόνο, ακόμη δεν έχει γίνει διερεύνηση των καταγγελιών, ούτε άνοιξε σχετικός φάκελος στην Αστυνομία.

Αδυνατεί η Επιτροπή Παραλιών να εκτελέσει τις αρμοδιότητές της

Σε επικοινωνία μας με τον Χρίστο Χατζηγιάγκου, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών (ΚΕΠ), τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει προσωπικό και δεν εκχωρούνται οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι από το Κράτος, για να είναι δυνατή η διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων της και ο εκτεταμένος έλεγχος τήρησης της νομοθεσίας.

Παράλληλα, μας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες καταγγελίες στην ΚΕΠ, αλλά ανώνυμα, αόριστα και ατεκμηρίωτα παράπονα σε τρίτους. Όπως σημείωσε, η νομοθεσία χρήζει βελτίωσης, αφού παρουσιάζει κενά και ασάφειες, με αποτέλεσμα πρόνοιές της να ερμηνεύονται διαφορετικά.

Καμία παρανομία στον Δήμο Παραλιμνίου, υποστηρίζει ο Πυρίλλης

Απορρίπτει τα περί παρανομιών στις παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου, ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης. Μιλώντας στον «Άστρα», κάλεσε τον οποιοδήποτε να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν περισσότερα κρεβατάκια από όσα επιτρέπονται σε παραλίες του δήμου.

Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε ότι ο δήμος εφαρμόζει τον νόμο σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος χτυπιέται ύπουλα. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου δεν έχει παραχωρήσει χώρο για τα κρεβατάκια στους ξενοδόχους. Όπως είπε, συνολικά στις παραλίες του δήμου αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε χιλιάδες κρεβατάκια και έχει ενοικιάσει στους ξενοδόχους μόλις το 5%. Η Ένωση Δήμων υποστηρίζει ότι οι δήμοι δεν προχωρούν σε ανάθεση, αλλά σε προενοικίαση μικρού αριθμού κρεβατιών και ομπρελών παραλίας στους ξενοδόχους, για τις ανάγκες των πελατών τους, χωρίς δικαίωμα υπενοικίασης, κάτι που δεν απαγορεύει η νομοθεσία.

Σύνδεσμος Θαλάσσιων Αθλημάτων: Ζητούμε εφαρμογή της νομοθεσίας

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων ΑθλημάτωνΨυχαγωγίας, κ. Αριστοφάνη Γεωργίου, ο οποίος μάς ανέφερε ότι το μόνο που ζητά ο Σύνδεσμος είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του νόμου που αφορούν στα θαλάσσια αθλήματα. Όπως μας πληροφόρησε, η νομοθεσία προβλέπει όπως οι επόμενες προσφορές για εξασφάλιση άδειας για παροχή διευκολύνσεων ή υπηρεσιών πρέπει να προκηρύσσονται κατά τη διάρκεια του 4ου έτους της 5ετούς σύμβασης που εφαρμόζεται.

Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις μπήκαν στον 5ο χρόνο, όμως καμία τοπική αρχή δεν προκήρυξε προσφορές, ούτε η ΚΕΠ κάλεσε τις τοπικές αρχές να το πράξουν, με αποτέλεσμα οι αδειούχοι να είναι υπερήμεροι και να ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα προϊόν που εμπλουτίζει το τουριστικό πακέτο να μην μπορεί να προσφερθεί.

Ο Σύνδεσμος έχει κάνει πάμπολλα υπομνήματα τα τελευταία 15 χρόνια, όπου επισημαίνονται στους εμπλεκόμενους φορείς οι αδυναμίες της νομοθεσίας και των κανονισμών, ενώ εκφράστηκε και διάθεση για συνεργασία και διαβούλευση προς βελτίωση των πιο πάνω. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του άμεσου θέματος των προσφορών είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος πρότεινε στην Επιτροπή Εσωτερικών να παραταθεί η υφιστάμενη άδεια των αδειούχων για 1 χρόνο, νοουμένου ότι θα προκηρυχθούν άμεσα προσφορές, ούτως ώστε με τη λήξη της παράτασης να υπάρχουν νόμιμοι αδειούχοι. Επιπρόσθετα, έγινε η εισήγηση όπως, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει νόμιμος νέος αδειούχος, παραμένει ο παλιός μέχρι να βρεθεί νέος, για να μην μένει αχρησιμοποίητος χώρος θαλάσσιων αθλημάτων.

Όπως σημειώνει η Ελένη Μαύρου, το θέμα που προκύπτει με τα θαλάσσια αθλήματα και ειδικά με τη χορήγηση αδειών χρήζει άμεσης διευθέτησης. Εκ πρώτης όψεως, υπάρχει θετική αντίδραση από την Επιτροπή Εσωτερικών προς έγκριση της πρότασης του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλάσσιων Αθλημάτων για παράταση των αδειών για ένα χρόνο.

Υπαίθρια πάρτι στις παραλίες του Ακάμα

Μία άλλη ενδεικτική περίπτωση των παραβιάσεων του περί Προστασίας των Παραλιών Νόμου, αλλά και της αδυναμίας ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι αυτή στην οποία κάνει αναφορά με ανακοίνωσή της η Οικολογική Παρέμβαση – Φίλοι του Ακάμα, Οργάνωση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η πιο πάνω Οργάνωση καταγγέλλει τη διεξαγωγή υπαίθριων πάρτι στην παραλία του ξενοδοχείου Άνασσα. Την ίδια ώρα, η παραλία καλύπτεται νυχθημερόν με ξύλινα κρεβατάκια και βαριές ομπρέλες του ξενοδοχείου, ενώ μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσαν παραπλεύρως και θαλάσσια αθλήματα. Όπως ενημερώνει η οργάνωση, αυτά τα δεδομένα, πέραν του ότι αποκλείουν πλήρως την παραλία από άλλους λουόμενους, οδηγούν στη δραστική μείωση του αριθμού της ωοτοκίας των δύο ειδών χελωνών στην περιοχή (που αποτελούν είδη προτεραιότητας), λόγω της όχλησής τους από φωτορύπανση και ηχορύπανση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη παραλία είναι προστατευόμενη με πολλαπλά καθεστώτα προστασίας, είναι περιοχή του δικτύου Natura 2000, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου και είναι οικολογικά άκρως ευαίσθητη, λόγω της ωοτοκίας των χελωνών, αλλά και της παρουσίας των φωκιών στη θαλάσσια περιοχή και σε παρακείμενη σπηλιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy