Στοπ στις διαρροές και καλύτερη διαχείριση του νερού

Μεγάλη υδραυλική μελέτη για Αραδίππου, Λιβάδια και Ορόκλινη από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας

Το καυτό πρόβλημα των εκτεταμένων διαρροών νερού από το δίκτυο ύδρευσης επιχειρεί να αντιμετωπίσει ριζικά το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας. 

Το ΣΥΛ προκήρυξε διαγωνισμό για εκπόνηση υδραυλικής μελέτης στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, κυρίως με την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του νερού που χάνεται ένεκα διαρροών στις περιοχές Αραδίππου, Λιβαδιών και Ορόκλινης.

Τα δίκτυα υδατοπρομήθειας των Δήμων Αραδίππου και Λιβαδιών εντάχθηκαν στο ΣΥΛ τον Ιούνιο του 2020 και τον Μάιο του 2022 αντίστοιχα, ενώ επίκειται και η ένταξη της Ορόκλινης το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι περιοχές αυτές όμως παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, με πρώτο το πεπαλαιωμένο δίκτυο από το οποίο υπάρχουν σταθερές απώλειες νερού της τάξης του 50%, ποσότητες οι οποίες δεν τιμολογούνται, κάτι που δημιουργεί σοβαρά οικονομικά ζητήματα καθώς οι τοπικές Αρχές αγοράζουν ποσότητες που δεν είναι σε θέση να πουλήσουν.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους όρους εντολής προς τους μελετητές:

Το 95% των καταναλωτών του Δήμου Αραδίππου υδροδοτείται από ένα σημείο, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το ΤΑΥ και τη συνεχή παροχή νερού στο δίκτυο. Επομένως, στην περίπτωση αδυναμίας παροχής νερού από το ΤΑΥ (λόγω θραύσης, συντήρησης κ.λπ.) η διακοπή της παροχής νερού στους καταναλωτές αποτελεί τη μοναδική λύση.

Η χωρητικότητα των δεξαμενών τόσο στο Δήμο Αραδίππου όσο και στο Δήμο Λιβαδιών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατανάλωση και δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή παροχή νερού στους καταναλωτές για τουλάχιστον 24 ώρες. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού υψομέτρου των δεξαμενών δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητική πίεση σε υποστατικά που βρίσκονται σε πιο ψηλές τοποθεσίες.

Σχετικά με το δίκτυο της Ορόκλινης, το ατιμολόγητο νερό της περιοχής προσεγγίζει το 50% και θα πρέπει, όταν αναληφθεί η περιοχή από το ΣΥΛ, να αντιμετωπιστούν διάφορα τεχνικά προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Κατά συνέπεια, για την καλύτερη διαχείριση των προαναφερόμενων περιοχών είναι απαραίτητο να διεξαχθεί υδραυλική μελέτη για να διαφανούν οι υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες σε πόσιμο νερό, καθώς και τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει σωστή διαχείριση νερού, επαρκείς ποσότητες και σωστές υποδομές για κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των περιοχών αυτών μέχρι χρονικό ορίζοντα 30 χρόνων.

Μελλοντικές δράσεις που ενδέχεται να εφαρμοστούν είναι:

– Η χρήση καταγραφικών θορύβου με δυνατότητα συσχετισμού θέσης για την ανίχνευση διαρροών στο δίκτυο υδατοπρομήθειας του ΣΥΛ από τα συνεργεία του.

– Η εγκατάσταση συστήματος Τηλεμετρίας και Τηλελέγχου.

– Η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνων μετρητών για τη λήψη των καταναλώσεων σε πραγματικό χρόνο (real-time) από τους μετρητές των καταναλωτών. Οι δύο τελευταίες δράσεις θα επιτρέψουν τον καθημερινό υπολογισμό του ισοζυγίου νερού (water balance).

– Η δημιουργία Digital Twin, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την προσομοίωση του δικτύου του ΣΥΛ χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σύστημα Τηλεμετρίας και Τηλελέγχου, τους μετρητές των καταναλωτών και τους αισθητήρες πίεσης και ποιότητας νερού, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης ενεργειών.

Ο μελετητής καλείται να παρουσιάσει δύο υδραυλικά μοντέλα, το στρατηγικό μοντέλο προσομοίωσης και το αναλυτικό υδραυλικό μοντέλο.

Το Στρατηγικό Υδραυλικό Μοντέλο θα περιλαμβάνει όλες τις δεξαμενές, όλους τους κύριους αγωγούς τροφοδοσίας των περιοχών στις οποίες είναι διαχωρισμένο το δίκτυο και τους κόμβους ζήτησης στις κεφαλές αυτών των περιοχών, αν υπάρχουν. Το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τον έλεγχο της λειτουργίας και επάρκειας των δεξαμενών και των κύριων αγωγών του δικτύου.

Το Αναλυτικό Υδραυλικό Μοντέλο θα περιλαμβάνει εκτός από τα στοιχεία του Στρατηγικού Μοντέλου και το σύνολο των αγωγών και κόμβων των δευτερευόντων δικτύων διανομής. Το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί για τον λεπτομερή έλεγχο της λειτουργίας των εσωτερικών δικτύων όλων των περιοχών στις οποίες είναι διαχωρισμένο το δίκτυο, τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων πίεσης ή/και παροχής μέσα σε αυτές και τον έλεγχο διαφορετικών σεναρίων λειτουργίας ή/και διασύνδεσης των περιοχών μεταξύ τους.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy