Ο Yφυπουργός Στέγασης της Βρετανίας Κιτ Μαλτχάουζ έγινε ο δεύτερος υποψήφιος αντικαταστάτης της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας, που ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την κούρσα διαδοχής.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Τρίτης ο Υφυπουργός Brexit Τζέιμς Κλέβερλι. Πλέον ο αριθμός των επίδοξων για την Πρωθυπουργία, που παραμένουν στη μάχη διαδοχής μειώνεται στους 11.

Ο κ. Μαλτχάουζ απέδωσε την απόφασή του στη διάθεση που έχει επιδειχθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη σε διάρκεια η εσωκομματική διαδικασία διαδοχής.

Για τον ίδιο λόγο η Επιτροπή 1922, το όργανο που είναι ο θεματοφύλακας του καταστατικού του Συντηρητικού Κόμματος, ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης αλλαγή των κανόνων διαδοχής.

Αρχικά, για να μπορεί κάποιο στέλεχος του κόμματος να είναι υποψήφιο θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον οκτώ βουλευτών, αντί μόνο δύο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στην πρώτη ψηφοφορία μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας επί όλων των υποψηφίων, για να περάσει κάποιος στον δεύτερο γύρο θα χρειάζεται να έχει πάρει τουλάχιστον το 5% των ψήφων, δηλαδή 16 ψήφους αυτή τη στιγμή.

Για να περάσει από τον δεύτερο γύρο θα χρειάζεται το 10% των ψήφων, δηλαδή 32 βουλευτές. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περάσει το όριο, θα αποκλείεται αυτός με τις λιγότερες ψήφους.

Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου, αφού θα έχει προηγηθεί η παραίτηση της Τερέζα Μέι στις 7 του μήνα. Οι επόμενες ψηφοφορίες θα γίνουν στις 18, 19 και 20 Ιουνίου, αν χρειαστούν, με την ελπίδα ότι έως τότε θα απομείνουν στη διεκδίκηση δύο υποψήφιοι.

Αυτό το τελικό ζευγάρι θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί επί περίπου ένα μήνα στα σχεδόν 124.000 μέλη του κόμματος που θα αναδείξουν μέσω ψηφοφορίας τον νικητή, πιθανότατα την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.