Στους 61 οι νεκροί στο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες και μετανάστες ανοικτά της Συρίας

Οι συριακές αρχές ανέσυραν τις σορούς τουλάχιστον 61 ανθρώπων που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της χώρας μετά τον απόπλου του από τον Λίβανο στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε την Παρασκευή ο Αλί Χαμίγιε, υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης. εΊΚΟΣΙεπιζώντες νοσηλεύονται σε συριακά νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Ο Λίβανος έχει δει μια έξαρση της μετανάστευσης λόγω της καταστροφικής οικονομικής κατάρρευσης που έχει βυθίσει τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια τα τελευταία τρία χρόνια. Εκτός από τους Λιβανέζους, Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ήταν μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα δια θαλάσσης.

Οι συριακές αρχές άρχισαν να βρίσκουν πτώματα στα ανοικτά των ακτών της Ταρτούς το απόγευμα της Πέμπτης. Το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας επικαλέστηκε επιζώντες, λέγοντας ότι το πλοίο αναχώρησε από τη βόρεια περιοχή Μινίε του Λιβάνου την Τρίτη με 120 έως 150 άτομα στο πλοίο, με προορισμό την Ευρώπη.

«Βυθίστηκε. Δεν έχω λεπτομέρειες για το πώς», δήλωσε ο Χαμίγιε, ενώ ο γενικός διευθυντής λιμένων της Συρίας είπε ότι οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν την Παρασκευή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν από τον Λίβανο δια θαλάσσης σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 από το 2020, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αυξήθηκε και πάλι κατά περισσότερο από 70% το 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε την Τετάρτη ότι διέσωσε 55 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα δυσλειτουργικό σκάφος στα χωρικά ύδατα της χώρας και το ρυμούλκησε πίσω στην ακτή.

Τον Απρίλιο, μια βάρκα με μετανάστες που ξεκίνησε από σημείο κοντά στην Τρίπολη βυθίστηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης από το λιβανέζικο ναυτικό στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 80 Λιβανέζοι, Σύροι και Παλαιστίνιοι μετανάστες, εκ των οποίων περίπου 40 διασώθηκαν, επτά επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους και περίπου 30 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.