DIADILWSI MATHITES

Χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Κύπρου συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας όπου η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο, αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων. Στο πλευρό των μαθητών ήταν και οι φοιτητές.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι ήταν μαζική η κινητοποίηση των μαθητών. Όπως είπε, οι εκφοβισμοί και η τρομοκρατία δεν μπορούν να υποτάξουν τον μαθητικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι οι μαθητές επιδιώκουν να βρεθεί μια λύση που θα αποτρέπει την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

DIADILWSI MATHITES

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι δεν έπρεπε να γίνει η σημερινή κινητοποίηση από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος, ο Παναγιώτης Γεωργίου κατηγόρησε τον Υπουργό ότι ο ίδιος ακύρωσε τον διάλογο μιλώντας για τετελεσμένες αποφάσεις. Όπως είπε οι μαθητές δε θέλουν διάλογο για τα μάτια του κόσμου.

DIADILWSI MATHITES

Προστίθεται ότι οι μαθητές ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές και την ΠΟΦΕΝ διαδηλώνοντας όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στον αυταρχισμό, την αλαζονεία και τα αντινεανικά – αντιπαιδαγωγικά μέτρα του Υπουργείου και της κυβέρνησης.

Στήριξη ΠΟΕΔ στον αγώνα των μαθητών

Η ΠΟΕΔ εκφράζει τον πλήρη σεβασμό, τη στήριξη και τη συμπαράστασή της στις αποφάσεις των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και των φοιτητών για δυναμική διεκδίκηση της διασφάλισης του σωστού και δημοκρατικού διαλόγου στα θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και το μέλλον τους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι το αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ν. για αύξηση του κονδυλίου της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να προωθηθεί. Την ίδια ώρα, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί και να αφουγκραστεί στο πλαίσιο του ειλικρινούς και δημοκρατικού διαλόγου τις απόψεις, τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς της Π.Σ.Ε.Μ. στο κρίσιμο θέμα της Αξιολόγησης του Μαθητή και ιδιαίτερα των εξετάσεων των τετραμήνων.

DIADILWSI MATHITES

Οι μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις που αγνοούν τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να αποφευχθούν, σημειώνει, προσθέτοντας ότι στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης οι αλλαγές ή/και καινοτομίες πρέπει να είναι τόσο αποτέλεσμα σφαιρικής και εις βάθος μελέτης όσο και συναίνεσης.

Η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει τον αγώνα του Φοιτητικού και Μαθητικού Κινήματος

Η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει τον αγώνα του Μαθητικού και Φοιτητικού Κινήματος και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί, τα αιτιολογημένα αιτήματά τους ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής οργάνωσης Γιάννος Σωκράτους.
Όπως είπε, το κλειδί και η λύση του προβλήματος είναι ο διάλογος και δε γίνεται διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις.
Ο κ. Σωκράτους τόνισε ότι οι διεκδικήσεις των μαθητών συμπίπτουν με το βασικό αίτημα που έχει και ο κόσμος των εκπαιδευτικών για τιε εξετάσεις ανά τετράμηνο που έχει εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο θέμα.
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κατηγόρησε επίσης το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν γίνεται από τη μια να γίνεται λόγος για κανονισμούς που θα εφαρμοστούν και από την άλλη να γίνεται λόγος για διάλογο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει καλοπιστία στο διάλογο.

DIADILWSI MATHITES

Πρόταση των οργανωμένων γονέων

Πρόταση ετοιμάζουν οι οργανωμένοι γονείς σχετικά με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Ο πρόεδρος της οργανωμένων γονέων Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η συνομοσπονδία των συνδέσμων γονέων ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας αναβολή της αυριανής συνάντησης των εμπλεκόμενων φορέων προσθέτοντας ότι ζήτησαν νέα συνάντηση η οποία να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Επίσης είπε ότι υπάρχουν τρωτά σημεία στον υφιστάμενο νόμο.

DIADILWSI MATHITES

Στο μεταξύ η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, χαρακτήρισε την κινητοποίηση των μαθητών άκαιρη και αδικαιολόγητη, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος τόσο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς φορείς Γονιών, Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, Διευθυντών, Μαθητών και το Υπουργείο, αλλά και μεταξύ των ίδιων των Φορέων, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης.

Με απουσίες θα πληρώσουν την σημερινή διαμαρτυρία οι μαθητές.

Σε οδηγίες του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανού Λούη, προς τους Διευθυντές όλων των Λυκείων, αναφέρεται ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιβαίνει τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται από τον Διευθυντή Μέσης, στους μαθητές οι οποίοι θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση θα καταχωρηθούν απουσίες.

Σε ότι αφορά του μαθητές του Γυμνασίου, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, υπογραμμίζει πως η όποια κινητοποίηση της ΠΣΕΜ για διαμαρτυρία σχετικά με την εφαρμογή τετραμήνων δεν αφορά τους μαθητές του Γυμνασίου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης η ΠΣΕΜ δεν έχει δικαιοδοσία στον Γυμνασιακό κύκλο.

DIADILWSI MATHITES

Το ίδιο το υπουργείο Παιδείας τορπίλισε τον διάλογο με τους μαθητές την περασμένη Παρασκευή απαντά η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών στις επικρίσεις που δέχεται ότι με τη σημερινή κινητοποίηση τους πλήττουν το διάλογο, δήλωσε στον Άστρα ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου.

Ο Παναγιώτης Γεωργίου είπε ότι χθες καταβλήθηκε προσπάθεια να μην γίνει η κινητοποίηση και ότι στα σχολεία επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, η τρομοκρατία δεν πέρασε και οι μαθητές θα βγουν σήμερα στο δρόμο. Σημείωσε επίσης ότι οι μαθητές δεν μηδενίζουν τίποτε αλλά επιδιώκουν το διάλογο, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη στο διάλογο που γίνεται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου δήλωσε στον Άστρα ότι η απόφαση των μαθητών για κινητοποίηση είναι σεβαστή, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος ο οποίος δεν πρέπει να τιναχτεί στον αέρα με οποιεσδήποτε κινήσεις.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα πάρουν απουσίες όσοι μαθητές λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Απαντώντας η ΠΣΕΜ είπε ότι δεν μπορούν να αποβάλουν ολόκληρα σχολεία.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσει και η ΠΟΦΕΝ αξιώνοντας ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών που αφορούν τα ενοίκια, τα δίδακτρα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη φοιτητική χορηγία. Ο γ.γ. της ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Πανταζής μιλώντας στον Άστρα είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα αιτήματα τους.